1 eetlepel voor echt weelderige geranium- en hortensiaplanten

door Natasja

03 Augustus 2023

1 eetlepel voor echt weelderige geranium- en hortensiaplanten
Advertisement

Geraniums, hortensia's en meer: er zijn veel planten die baat hebben bij een hele reeks voedingsstoffen, zoals minerale zouten. Er is er één specifiek, magnesium, dat heel nuttig kan zijn voor het welzijn van je favoriete - en minder favoriete - sierplanten. Dit mineraal is overvloedig aanwezig in de natuur, maar in de grond waarin de planten wortelen kan het soms schaars zijn.

Dit is te wijten aan een aantal factoren: de grondsoort in kwestie, mogelijke processen die de grond hebben veranderd of misschien de toediening van magnesiumantagonisten zoals calcium en kalium in te hoge doses.

Aangezien magnesium een sleutelelement is in de samenstelling van chlorofyl, dat essentieel is voor de overleving van planten, laat de plant het ons weten met een reeks signalen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Tekenen van magnesiumtekort in de plant zijn meestal duidelijk zichtbaar in de bladeren: ze worden geel en vormen groene vlekken op de nerven. Soms bereiken ze zelfs een staat van necrose. Dit zijn belangrijke alarmsignalen en elke keer dat de bladeren zich anders gedragen dan je weet of wat normaal zou moeten zijn, betekent dit dat er iets aan de hand is met de plant.

Wat te doen?

Er zijn verschillende biostimulanten op basis van magnesium te koop. Afhankelijk van het type product kunnen ze in korrel- of vloeibare vorm zijn, met verschillende toedieningsmethoden die altijd goed op de verpakking staan aangegeven. In sommige gevallen kunnen vloeibare producten, of poedervormige maar oplosbare producten, direct op de bladeren worden gesproeid, terwijl het product in andere gevallen op de grond moet worden gegoten. In deze gevallen is het aan te raden om dit altijd 's ochtends of 's avonds te doen, en als er de komende dag of twee dagen geen regen wordt verwacht.

Met korrelige producten die op de grond worden gestrooid en eventueel worden ingewerkt door het oppervlak een beetje te schoffelen, is er minder angst voor het effect van een eventuele regenbui, maar het is altijd een goed idee om niet te overdrijven met de doseringen en geduld te hebben om de resultaten te zien, aangezien dit langzaam vrijkomende producten zijn.

Specifiek, naast de speciale producten die op de markt worden gebracht door de vele mogelijke groenverzorgingsbedrijven, zijn oplosbare vormen van magnesium onder andere Epsomzout, magnesiumoxide en kaliummagnesiasulfaat. Het kan dus een goede oplossing zijn om stimulerende middelen te vinden die deze ingrediënten bevatten. Een niet-oplosbare vorm van magnesium is die in dolomitische kalk.

Advertisement