Komkommers kweken in potten is mogelijk met 10 handige tips

door Natasja

22 Juni 2023

Komkommers kweken in potten is mogelijk met 10 handige tips
Advertisement

Als je denkt dat je je geen moestuin kunt veroorloven omdat je in een flat zonder tuin woont, heb je het mis: je krijgt veel voldoening van het kweken van groenten in potten, en komkommers zijn geen uitzondering. Deze ongelooflijk veelzijdige, frisse en dorstlessende groenten (plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente) kunnen groeien en vruchten geven, ook in potten op een balkon of terras of, waarom ook niet, zelfs op de vensterbank van je huurflat in het stadscentrum.

Het enige wat je nodig hebt voor deze teelt is een pot en een rasterwerk, hoewel er ook mensen zijn die met succes hun komkommers in hangpotten kweken, waardoor de planten op de grond vallen en ook een prachtige buitendecoratie vormen. De behoeften van deze heerlijke planten zijn weinig en een paar eenvoudige trucjes zijn alles wat nodig is om veel voldoening te krijgen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Advertisement

Van zaaien tot planten

Van zaaien tot planten

naoswestvillage/Reddit

Komkommers moeten tussen april en mei gezaaid worden en hebben een warm vochtig klimaat nodig. Het kiezen van de juiste variëteit is essentieel en voor het kweken in potten kun je het beste de kleinere kiezen, die uitstekend geschikt zijn om rauw te eten of in te maken. Plaats ze bij voorkeur naast een raam in de volle zon of op een balkon, terras of vensterbank op het zuiden, want de plant heeft veel licht en een temperatuur tussen 20 en 28 graden nodig om goed te gedijen. Ook belangrijk is bescherming tegen regen en wind, die de plant gemakkelijk beschadigen.

De potten moeten gemaakt zijn van terracotta, 20-30 cm in diameter, bij voorkeur één per plantje, met een drainagegat aan de onderkant om stagnatie van water te voorkomen en voorzien van een rasterwerk, dat je gemakkelijk kunt maken met stokken verbonden door touwen, zodat de plant kan klimmen.

De grond moet van goede kwaliteit zijn, goed drainerend en licht zuur, gemengd met een beetje veenmosturf, perliet of compost. Geef overvloedig en regelmatig water, 's ochtends en 's avonds aan de onderkant van de plant.

Tijdens de ontwikkeling is het nodig om de plantjes te toppen, de zwakste en droogste delen te verwijderen en de kleine takken die zich na het vierde blad hebben ontwikkeld te verwijderen.

Advertisement

Bestuiving en oogst

Bestuiving en oogst

thayduh/Reddit

De eerste bloemen gaan open als de plant 25 cm hoog is, maar dat betekent niet dat je ook snel vruchten krijgt. Om deze te laten ontwikkelen, is bestuiving door bijen nodig, maar als dit uitgesteld wordt, kun je je toevlucht nemen tot handmatige bestuiving door eerst de mannelijke bloemen en dan de vrouwelijke bloemen met een kwast te bestuiven; de mannenljke bloemen zijn groot en kaal, terwijl de vrouwelijke kleiner zijn en een zwelling aan de onderkant hebben.

Oogsten gebeurt meestal 2 maanden na het zaaien en moet gebeuren door de vrucht aan de onderkant af te snijden, om de plant niet te beschadigen.

Ben je klaar om van je komkommers te genieten in lekkere salades, koude soepen en sauzen?

Advertisement