4 tips en 4 fouten die je moet vermijden als je meubels verft

door Natasja

08 Juni 2023

4 tips en 4 fouten die je moet vermijden als je meubels verft
Advertisement

Als je besluit je huis te verfraaien, moet je bereid zijn om veel geld uit te geven en momenten van grote chaos te trotseren, maar soms, als je creatore bezig wilt zijn, kun je het uiterlijk van bepaalde kamers volledig veranderen door gewoon oude, verwaarloosde of verouderde meubels opnieuw te verven. Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk het is om de sfeer van een huis moderner en gezelliger te maken door eenvoudigweg het meubilair op te knappen, en om goede resultaten te bereiken is een andere kleur al meer dan genoeg. 

Bij het opnieuw verven van meubels zijn er echter een aantal regels die strikt moeten worden nageleefd als je goed werk wilt leveren. Het is van het grootste belang dat je deze regels kent voordat je begint, niet alleen om een geweldig eindresultaat te garanderen, maar ook om vervelende ongemakken en onnodige en buitensporige inspanningen te voorkomen. 

We zetten hieronder 4 dingen op een rijtje die je moet doen en 4 fouten die je moet vermijden bij het opknappen van de meubels.

Advertisement

Wat moet je doen

Er zijn vier dingen die je in gedachten moet houden als je oude meubels opnieuw wilt verven:

  1. De meubels voorbereiden voor het verven: een belangrijke stap om alle onderdelen te beschermen tegen schade tijdens latere bewerkingen is de voorbereiding, die moet worden gedaan door alle laden, kussens en metalen materialen te verwijderen. Deze stap voorkomt dat er per ongeluk verf op metalen onderdelen en kussens druppelt en voorkomt ook dat laden in de weg zitten. Het is beter om een paar extra minuten te verspillen. Eindig de voorbereiding met het verwijderen van alle sporen van vuil van de meubels, zodat je de verf gelijkmatiger kunt aanbrengen. Zorg ervoor dat je zorgvuldig alle sporen van schoonmaakmiddelen verwijdert en de meubels zorgvuldig droogt.
  2. De meubels schuren: deze bewerking is essentieel voor het welslagen van de hele klus, tenzij je geverfde meubels gaat herschilderen waarvan de afwerking nog egaal is en er geen delen zijn waar de verf afbladdert of afbladdert. In het geval van verroeste metalen meubelen moet je ze eerst schrobben met een staalborstel. Voor niet-geroest hout of metaal ga je meteen schuren. Dit kan met de hand worden gedaan met schuurpapier, maar het kost veel tijd en moeite. Om sneller, preciezer en minder vermoeiend te zijn, gebruik je een vlakschuurmachine die het beste is voor meubels, beginnend met schuurpapier met een korrel 80 of 100 en dan oplopend tot schuurpapier met een korrel 150.
  3. Verwijder stof na het schuren: met deze stap kun je ervoor zorgen dat verf en grondverf beter aan het meubel hechten. Idealiter gebruik je een klevend, katoenen gaasje of een dweil die gedrenkt is in een kleverige substantie zoals hars of bijenwas. Als alternatief is een vochtige doek gevolgd door een droge doek, bij voorkeur een microvezeldoek, voldoende. Stofzuig om eventuele resten ook uit de omgeving te verwijderen voordat je aan de slag gaat.
  4. Breng de verf in verschillende lagen aan: zodra de kleur is gekozen, is het tijd om hem aan te brengen. Breng een dunne eerste laag aan, gevolgd door verschillende opeenvolgende lagen, zodat je een gladdere, gelijkmatigere afwerking krijgt zonder bobbels of uitloopsporen. Langere kwaststreken dragen ook bij aan een gladdere afwerking. De droogtijd varieert afhankelijk van de verf, meestal rond de 4 uur. Wacht tussen de lagen tot ze volledig droog zijn en ga door met aanbrengen tot de gewenste afwerking is bereikt.

Advertisement

4 te vermijden fouten

Hieronder staan de vier meest voorkomende fouten die je moet vermijden:

  1. Vergeet ventilatie niet: verf bevat irriterende vluchtige chemische stoffen, daarom is het cruciaal om op goed geventileerde plaatsen te werken, bij voorkeur met open ramen om het inademen van irriterende stoffen zoveel mogelijk te beperken. Neem regelmatig pauzes in de frisse lucht en schaf indien mogelijk een ventilator of luchtzuiveraar aan. Je kunt ook gemakkelijk verfmaskers vinden bij de bouwmarkt, die je luchtwegen beschermen, en ga meteen weg als je de eerste symptomen van ongemak voelt.
  2. Vergeet de grondverf niet: onmisbaar om het oppervlak te verzegelen en de duurzaamheid en hechting van de verf te verbeteren. Voor houten meubels heb je een grondverf op waterbasis nodig, die je in de richting van de nerf verspreidt, terwijl je voor metalen meubels een grondverf op oliebasis gebruikt. De sprayprimer produceert schonere en dunnere lagen. Wacht ten minste 10 minuten tot het droog is voordat je verder gaat met de volgende laag; je hebt ten minste 2 lagen grondverf nodig voordat je verder gaat met verven.
  3. Vergeet de kleurentest niet: je bent van plan om je kamer ten goede te verfraaien, niet ten kwade. Daarom is het cruciaal om ervoor te zorgen dat de kleur goed is. Je kunt dit doen door de kleur uit te proberen op een stuk karton en het, zodra het droog is, op de plek te leggen waar je de meubels gaat plaatsen. Maak voor elke kleur een proefstukje als je twijfelt. Als je direct op het meubel wilt testen, breng dan een kleine hoeveelheid aan op een onopvallende plek, zoals de binnenkant van een lade, de achterkant of de onderkant.
  4. Vergeet de beschermende afwerking niet: deze geldt des te meer voor buitenmeubels, maar wordt bij elke herschildering aangebracht. De afwerking maakt het werk duurzamer en moet worden gekozen op basis van het materiaal en het gebruik van je meubel. Breng het in verschillende lagen aan met een kwast of, in het geval van grotere stukken, met een kleine roller en houd daarbij rekening met de droogtijd, meestal een paar uur tot een paar dagen, zoals aangegeven door de fabrikant. 

Nu ben je echt klaar om de meubels te vernieuwen!

Advertisement