DIY kroonluchters: 14 onweerstaanbare projecten die aandacht zullen trekken

door Natasja

27 April 2024

DIY kroonluchters: 14 onweerstaanbare projecten die aandacht zullen trekken
Advertisement

Bij het inrichten van een huis is verlichting het laatste waar je aandacht aan besteedt en daarom is het budget vaak bijzonder krap als het tijd is om er aandacht aan te besteden. 

DIY kroonluchters maken is een geweldige manier om je huis te verlichten tegen weinig kosten, en zelfs als je een complete beginner bent op dit gebied, kun je eenvoudig een aantal prachtige projecten realiseren.

Doe inspiratie op met deze 14 onweerstaanbare voorstellen.

Advertisement

1. Creatief hergebruik van keukenaccessoires

Pintrest

Oude pannen, vergieten en raspen kunnen nog steeds nuttig zijn in de keuken of andere kamers van het huis, ook als ze te oud en versleten zijn om te worden gebruikt voor het bereiden van maaltijden. Je hoeft er alleen maar een kabel en een lampje aan toe te voegen om ze eenvoudig om te toveren tot prachtige en originele kroonluchters.

Advertisement

2. Literaire kroonluchter

thriftymissprissy.typepad.com

Als je van boeken houdt, maak dan een literaire kroonluchter door vellen bedrukt papier te recyclen. Kranten, tijdschriften, boeken, oude schriften... laat je fantasie de vrije loop om de juiste inspiratie op te doen. 

3. Kroonluchter van takken

littlepieceofme.com

Verzamel wat takken tijdens je wandelingen en gebruik ze om een natuurlijke kroonluchter voor de keuken of woonkamer te maken. Hij is ook perfect voor in de slaapkamer.

4. Kroonluchter met franjes en pompons

Pinterest

Geef de kinderkamer een schattig tintje met een zachte kroonluchter van franjes en pompons. Kies klassiek roze of lichtblauw voor een meer traditionele stijl, een neutrale kleur zoals groen of oranje voor een genderneutrale kamer.

5. Houten kralen

designertrapped.com

Als je zin hebt in een iets uitdagender project dat de kamers een rustieke elegantie geeft, probeer dan eens houten kralen. Rijg ze aan een katoenen draad zoals parels aan een halsketting en zet ze in elkaar zoals je maar wilt om een elegant geheel te creëren dat perfect past bij de rustieke stijl.

Advertisement

6. Kroonluchter van flessen

Pinterest

Hoeveel lege flessen gooien we elke dag wel niet in de vuilnisbak? Vind er een nieuwe bestemming voor door er een originele rustieke kroonluchter van te maken!

7. Kroonluchter met gerecyclede wielen

Pinterest

Heb je oude kruiwagens, karren of fietsen? Gebruik hun wielen om het frame van een interessante en originele kroonluchter voor het huis te maken.

Advertisement

8. Creatief hergebruik van een houten ladder

bvintagestyle.com

Houten ladders lenen zich voor heel wat creatieve recycleprojecten en één daarvan is ongetwijfeld het maken van mooie kroonluchters die een vleugje landelijkheid toevoegen aan de huiselijke omgeving.

9. Van afval tot aan het plafond

chaoticallycreative.com

Als je een afvalmand hebt waar je niets meer aan hebt, denk dan voordat je hem weggooit na over mogelijk alternatief gebruik: een voorbeeld is hem transformeren tot een originele kroonluchter. Verf hem in een goudkleur om hem kostbare tinten te geven.

Advertisement

10. Touwkroonluchter

mindfulofthehome.com

Maak een bijzondere kroonluchter van touw door eenvoudigweg touw rond een ballon te lijmen. Als de lijm helemaal droog is, steek de ballon leeg en plaats de bal van touw op een lamphouder die je aan het plafond kunt hangen.

11. Industriële kroonluchter

Pinterest

Maak voor je huis in industriële stijl een kroonluchter met een thema door leidingen te hergebruiken. 

Advertisement

12. Kustkroonluchter

Pinterest

Als je huis daarentegen een kuststijl heeft, kun je een schattige kroonluchter maken van leidingen en touw, waardoor je je aan boord van een schip waant.

13. Metalen afwerkingen

Koperen kroonluchter

remodelhaolic.com

Misschien heb je al een heel eenvoudige kroonluchter en wil je hem origineler en waardevoller maken? Probeer dan eens een geometrische figuur in koper toe te voegen. De metallic afwerking zal licht toevoegen aan de omgeving.

Advertisement

14. Macramé kroonluchter

Macramé kroonluchter

vintagerevivals.com

Als je van de boho chic stijl houdt, kun je niet zonder een mooie macramé kroonluchter in neutrale witte en beige tinten. Je kunt hem heel eenvoudig maken met een groot touw dat rond een houten stok is gedraaid.

Welk soort kroonluchter ga jij maken?

Advertisement