10 fantastische creatieve ideeën om de tafel te versieren met groenten en fruit

door Natasja

05 Juni 2023

10 fantastische creatieve ideeën om de tafel te versieren met groenten en fruit
Advertisement

Groenten en fruit zijn onmisbare elementen op de tafel, een waardevol ingrediënt in vele smakelijke recepten en een bron van vitamines en sporenelementen die van fundamenteel belang zijn voor het welzijn van ons lichaam. Maar daar houdt het nut van deze kostbare ingrediënten niet op: groenten en fruit zijn ook uitstekende vervangers van bloemen bij de bereiding van creatieve decoraties voor de tafel.

Of het nu gaat om tafeldecoraties of placemats, er zijn veel ideeën die met groenten en fruit kunnen worden gemaakt. De regels zijn dezelfde als voor bloemstukken: maak harmonieuze composities met aandacht voor vormen, kleuren en verhoudingen, bij voorkeur met verse, seizoensgebonden groenten en fruit. Pas op voor bederf, dat zeker sneller zal gaan dan bij bloemen, en de mogelijkheid, vooral bij groenten, dat de geur niet gewaardeerd wordt door de eters.

We stellen hieronder 10 fantastische creatieve ideeën voor om de tafel te versieren.

Advertisement

1. Ronde toren tafeldecoratie

Maak een eenvoudige ronde tafeldecoratie door een ananas rechtop op een bord te zetten, met daaromheen citrusschijven en aan de zijkanten druiven of in speciale vormen gesneden stukken fruit met tandenstokers of houten spiesen.

Advertisement

2. Vlinder tafeldecoratie

Als je de voorkeur geeft aan een horizontale maar meer spectaculaire compositie, maak dan een uitgebreider ontwerp met gehakt of gesneden fruit en kleine vruchten zoals bosbessen, frambozen of druiven.

3. Dolfijnen in een glas

Maak leuke en verfrissende versieringen door glazen te vullen met bosvruchten. Snijd een banaan doormidden en steek hem in de beker met de steel aan de buitenkant, dan lijken het net springende dolfijnen.

4. Voeten plaatskaartjes

Als je ideeën zoekt voor alternatieve plaatskaartjes, zijn deze voetjes van mandarijnenschijfjes en granaatappelpitjes perfect.

5. Een fruitige bloem

Als Eenvoud je sleutelwoord is, is de ideale oplossing voor jou een tafeldecoratie gemaakt door eenvoudig gesneden fruit op een bord te schikken: kiwischijfjes in het midden in een cirkel, de andere schijfjes gerangschikt als zonnestralen of de bloemblaadjes van een bloem. Eenvoudig maar prachtig.

Advertisement

6. Een stukje jungle

Als je op zoek bent naar een spectaculaire decoratie, dan is deze kleine jungle iets voor jou: een palmboom gemaakt van verticaal gestapelde ananasvruchten, apen gemaakt van bananen, mango's, citrusvruchten en druiven en een tapijt van bessen en gesneden fruit. Een werkelijk uniek schouwspel.

7. Originele ananassen

Wat is er origineler dan twee ananassen die aan een cocktail nippen terwijl ze een zonnebril dragen? Het lijkt net of je bij het zwembad zit!

Advertisement

8. Een kikker in de vijver

Maak in de zomer met watermeloen fantastische decoraties. Snij een plak af en hol hem uit, leg hem op een bedje van druiven, vorm de schil van de plak in de vorm van een poot, en vul de aldus gevormde mond met bolletjes watermeloen, meloen en druiven. Nog twee stukjes schil voor de ogen en de kwakende kikker is klaar.

9. Schildpadden plaatskaartjes

Perfect als leuke plaatskaartjes maar ook om te versieren en een gezondere snack te geven op een kinderfeestje, fruitschildpadden zijn gemakkelijk te maken met kiwi en witte druiven.

Advertisement

10. Schildpaddenkom

We eindigen met een schattige schaal in de vorm van een schildpad, gemaakt door een meloen uit te snijden en gevuld met meloen- en watermeloenbolletjes, druiven en ander seizoensfruit. Heerlijk als toetje na de maaltijd!

Wat dacht je van deze decoratieve ideeën? Ze zien er heerlijk uit, vind je ook niet?

Advertisement