Vliegen in huis: 5 onverwachte geuren die ze aantrekken en 4 manieren om ze te verjagen

door Natasja

30 Mei 2023

Vliegen in huis: 5 onverwachte geuren die ze aantrekken en 4 manieren om ze te verjagen
Advertisement

Stipt en nauwkeurig als een Zwitsers horloge, behoren vliegen tot de insecten die het vaakst huizen koloniseren en ons tijdens het warme seizoen lastig vallen. De komst van deze vervelende insecten hangt onder andere af van de weersomstandigheden: vliegen houden van vochtigheid en een vochtig en regenachtig klimaat zal onvermijdelijk hun aanwezigheid in de huizen vergroten.

Wat hen echter vooral aantrekt, zijn sterke geuren, of die nu aangenaam of hinderlijk zijn. Vliegen zijn namelijk begiftigd met een extreem ontwikkeld reukvermogen, zozeer zelfs dat ze geuren tot op 6 km afstand kunnen ruiken. En het is vaak niet voldoende om de huizen schoon te houden, regelmatig vuilnisbakken te legen en schoon te maken en voedsel of planten die beginnen te rotten te verwijderen. Er zijn nog veel meer geuren die deze overlastgevende insecten naar de huizen kunnen lokken.

We noemen hieronder 6 geuren waarvan je misschien niet wist dat ze een magneet zijn voor vliegen en muggen en 3 middelen om er meteen vanaf te komen.

Advertisement

1. Voedsel voor dieren

1. Voedsel voor dieren

Pixabay

We weten allemaal dat vliegen sterk worden aangetrokken door de kattenbakken van katten en de uitwerpselen van honden, maar misschien hebben we er nooit bij stilgestaan dat hun etensbakken ook een uitnodiging kunnen zijn voor een overvloedig feestmaal voor hen.

Advertisement

2. Zweet

2. Zweet

Pexels

Zweet is zeer rijk aan minerale zouten, vooral natrium, waar deze insecten bijzonder van houden. Daarom hangen vliegen graag om ons heen, vooral na een intensieve training of als je thuiskomt na een bijzonder warme en vermoeiende dag. Een lekkere douche helpt je niet alleen om je beter te voelen, maar ook om vliegen kwijt te raken!

3. Rode wijn

3. Rode wijn

Pexels

Als je op je terras of in de tuin geniet van een aperitief en je wordt plotseling overvallen door vliegen, kijk dan eens in je glas: rode wijn en bier hebben een zeer sterke aantrekkingskracht op deze insecten. Profiteer hiervan om een val te maken die ze voorgoed zal verwijderen.

4. Stilstaand water

4. Stilstaand water

Creativo

Of het nu de pannen zijn die in de gootsteen staan te weken, de was die in de wasbak wordt gedaan om vlekken te verwijderen of de dweilemmer die wordt vergeten na het wassen van de vloeren, stilstaand water, schoon of vuil, trekt sterk de vliegen aan. Probeer het zoveel mogelijk te vermijden.

6. Hoe vliegen te verwijderen

6. Hoe vliegen te verwijderen

Pixabay

Maar hoe kun je vliegen uit je huis weren? We sommen hieronder enkele nuttige middelen op:

  • Zwarte peper: deze specerij is onwelkom voor vliegen en muggen, je kunt er een schaaltje van bij je vensterbanken laten staan om ze op afstand te houden.
  • Essentiële oliën: de geuren van sommige essentiële oliën zijn zeer onwelkom voor vliegen en helpen je om ze op afstand te houden. Verspreid eucalyptus-, lavendel-, citroengras-, geranium- of rozemarijnolie in de kamer.
  • Citrusvruchten en kruidnagels: stop wat kruidnagels in de schil van citrusvruchten en laat ze in het zicht liggen in huis. De vliegen zullen als vliegen op de vlucht slaan!
  • Azijn: los twee problemen in één klap op door azijn te gebruiken om je huis schoon te maken. Voeg eventueel wat essentiële muntolie toe en je zult zien dat het middel nog doeltreffender wordt.

Klaar om je te verdedigen tegen al die vervelende insecten?

Advertisement