Een muffe geur op plaids en dekens? Verwijder het met deze eenvoudige en natuurlijke trucs

door Natasja

23 Oktober 2022

Een muffe geur op plaids en dekens? Verwijder het met deze eenvoudige en natuurlijke trucs
Advertisement

Nu de eerste koude aanbreekt, is het tijd om plaids en dekens uit de kast te halen om 's nachts het bed en overdag de bank te verwarmen. Al aan het begin van september, wanneer de bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren en de temperaturen beginnen te dalen, beginnen we te dromen van de momenten die we knus op de bank of in bed zullen doorbrengen, onder de warme dekens in gezelschap van een beker warme chocolademelk of kop thee en een goed boek of een film

Wanneer je echter de dekens en plaids uit de kast haalt, kun je een onaangename muffe geur ervaren. Na al die maanden in de kast is dit meer dan normaal, maar hoe kan dit worden verwijderd? Een zeer goed resultaat kan zeker worden bereikt door de dekens enkele uren in de open lucht te laten liggen; de zon en de wind helpen ze op te frissen. Maar als je een nog beter resultaat wilt, kun je een paar eenvoudige trucs toepassen om eventueel zelfs een aangename geur achter te laten.

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn veel natuurlijke alternatieven om de muffe geur uit de dekens te verwijderen:

  • Droogreiniging: als je een droogreiniging wilt uitvoeren, kun je baking soda gebruiken; verdeel het over het hele oppervlak van de deken die op een bed ligt, laat het twee uur inwerken en stofzuig dan. Herhaal de handeling aan de andere kant
  • Met water: als je liever wateroplossingen gebruikt, zijn er heel veel mogelijkheden. Je kunt mengsels maken die je in een verdamper kunt doen en van een bepaalde afstand kunt verstuiven om te voorkomen dat de deken te nat wordt. Laat het drogen voordat je verder gaat met de andere kant van de deken. Hiervoor kun je citroensap, een paar druppels van je favoriete essentiële olie of appelzijn gebruiken.
  • Je kunt er ook voor kiezen om deze middelen te mengen tot een anti-geurspray die je op dezelfde manier kunt gebruiken als de bovenstaande oplossingen. Doe een half glas appelazijn, het sap van een citroen en een eetlepel baking soda in de fles, verdun met water en roer tot het baking soda volledig is opgelost. Spuit één kant tegelijk in en laat het drogen.
  • Een laatste alternatief is het gebruik van Marseillezeep, maar in dit geval moet je de deken of plaid volledig nat maken en is daarom geschikt als de geur bijzonder sterk of hardnekkig is. Los wat Marseillezeep op in warm water en laat de deken een paar uur weken. Na het uitspoelen zal de stof lekker ruiken maar ook zachter zijn. 

Nu ben je echt klaar om lekker warm van de winter te genieten!

Advertisement