Van de voorraadkast tot de schoonmaak: gebruik deze 10 voedingsmiddelen om het huis schoon te houden

door Natasja

15 December 2022

Van de voorraadkast tot de schoonmaak: gebruik deze 10 voedingsmiddelen om het huis schoon te houden
Advertisement

De remedies uit grootmoeders tijd hebben ons altijd geleerd hoe we alledaagse voorwerpen en levensmiddelen creatief kunnen hergebruiken voor alternatieve doeleinden in huis en tuin. Ook al is het tegenwoordig veel handiger om in de supermarkt kant-en-klare chemische producten in handige flessen te kopen, soms kan het nuttig zijn meer natuurlijke remedies toe te passen, voorgesteld door onze grootmoeders, om oude voedingsmiddelen te recyclen die we anders bij het afval zouden moeten gooien, maar ook om in noodgevallen schoon te maken en het milieu en de portemonnee een handje te helpen.

In feite kan veel van het voedsel in onze voorraadkast nuttig worden gebruikt voor het huis schoonmaken, soms met werkelijk buitengewone resultaten. Laten we er samen 10 ontdekken.

Advertisement

1. Grapefruit

Grapefruit kan ook gemakkelijk rendabel worden gebruikt als kalkverwijderaar. Samen met een handvol fijn zout om op het te behandelen oppervlak te strooien, kun je een halve grapefruit op het bad, de wastafel of elk ander oppervlak dat van kalkaanslag moet worden ontdaan, wrijven. Je zult schitterende resultaten zien! Aangezien deze eigenschap van grapefruit te danken is aan het citroenzuur dat erin zit, kun je hetzelfde effect ook bereiken met een citroen.

Advertisement

2. Zwarte thee

Heb je net een kopje zwarte thee gezet en sta je op het punt het gebruikte theezakje in de vuilnisbak te gooien? Doe dat niet! Als je thuis houten vloeren hebt, kun je het theezakje een tweede keer gebruiken om ze schoon te maken. Door zwarte thee aan het dweilwater toe te voegen, kun je profiteren van de looizuurwerking om de vloer te reinigen en weer als nieuw te laten glanzen. Pas op dat je het niet gebruikt op laminaat vloeren, het zou ze kunnen beschadigen.

3. Bananen

Bananenschillen kunnen ook van pas komen voordat ze hun weg naar de vuilnisbak vinden. Door hun hoge kaliumgehalte, dat ook in schoensmeer wordt gebruikt, zijn ze zeer nuttig bij het verwijderen van krassen op leren voorwerpen, maar ook op het oppervlak van cd's en dvd's.
Hun hoge suikergehalte maakt ze ook geschikt voor het maken van een vliegenval: doe er een paar in een fles met zeep, doe een papieren trechter in de hals en plaats die op de plaats waar je vliegen wilt lokken. De val zal onfeilbaar zijn.

4. Uien

Als je net een barbecue hebt gehad in het gezelschap van vrienden, is er een heel eenvoudige manier om je rooster schoon te maken zonder dat je chemische middelen hoeft te gebruiken: wrijf met behulp van een vork een halve ui over het rooster. Je verwijdert gemakkelijk alle vuilresten en de barbecue is perfect schoon.

5. Mayonaise

Door zijn olie- en eiwitgehalte is mayonaise uitstekend geschikt om hout te regenereren, waardoor een reactie ontstaat die scheuren doet krimpen. De olie in paranoten werkt op dezelfde manier.

Advertisement

6. Rijst

Als je flessen of verpakkingen met een smalle hals moet schoonmaken, gebruik dan rijst: doe het samen met wat water en zeep in de verpakking, laat het een paar uur weken en schud dan de verpakking en spoel af.

7. Aardappelschillen

Aardappelschillen kunnen heel goed van pas komen in plaats van bij het afval te belanden: laat ze minstens 48 uur drogen en leg ze in de open haard. Ze zullen je helpen de haard te ontdoen van verbrande houtresten.

Advertisement

8. Ketchup

Behalve op chips is ketchup ook heel goed om schoon te maken. Als je pannen met koperen bodems hebt, kun je ze schoonmaken met de geliefde tomatensaus om ze weer zo goed als nieuw te maken. Je kunt dezelfde methode ook gebruiken voor het reinigen van roestvrij staal.

9. Citroen

Citroen heeft veel alternatieve toepassingen in huis: dankzij het citroenzuur kan het worden gebruikt als kalkverwijderaar, is het effectief bij het schoonmaken van staal en ook als spoelmiddel in de vaatwasser. Het kan ook worden gebruikt om de magnetron schoon te maken: verwarm een kom water met citroen erin en laat het een tijdje staan met de deur dicht, maak het dan schoon met een spons of doek.

Advertisement

10. Cola

Coladranken zijn, vanwege hun hoge koolzuurgehalte, uitstekend geschikt voor het reinigen van toiletten. In feite zijn de verbindingen die ze bevatten ook aanwezig in veel in de winkel verkrijgbare schoonmaakproducten.

De lijst van voedingsmiddelen die ook kunnen worden hergebruikt voor het schoonmaken is nog erg lang: probeer deze maar eens, je zult ze allemaal willen proberen!

Advertisement