Onkruid natuurlijk en moeiteloos verwijderen: 10 nuttige planten

door Natasja

21 Mei 2023

Onkruid natuurlijk en moeiteloos verwijderen: 10 nuttige planten
Advertisement

Tuinieren is leuk, vooral wanneer de planten die je met zorg kweekt je veel voldoening schenkt doordat ze goed groeien en bloeien en prachtige bloemen geven. Tuinieren is een van de activiteiten die worden aanbevolen wanneer je je moet ontspannen, omdat het helpt om tot rust te komen en de sleur van het dagelijks leven te vergeten.

Tuinieren heeft echter ook een aantal negatieve aspecten, in de eerste plaats onkruid. Dit onkruid is in feite schadelijk voor de gewassen, het absorbeert water en essentiële voedingsstoffen en bedekt soms de grond zodanig dat het bijna de lucht van andere soorten wegneemt. Daarom moet je ze regelmatig verwijderen.

Als je niet wilt terugvallen op vervelende chemische middelen of dagelijks wilt worstelen met het verwijderen ervan, stellen we je de volgende 10 siergewassen voor die het werk voor je zullen doen.

1. Zegge (Carex)

1. Zegge (Carex)

Elymus0913/Reddit

Het geslacht zegge (Carex) omvat meer dan 2000 wereldwijd verspreide soorten, waarvan de meeste te vinden zijn in natte moerassige en beboste gebieden, op heidevelden en bij waterlopen. Er zijn echter ook soorten die geschikt zijn voor zandgronden of bergklimaten. De segge, een zeer winterharde en gemakkelijk te kweken plant, is perfect om onkruid in bloemperken of schaduwrijke tuinen te beperken; hij houdt van vochtige, goed doorlatende grond en houdt niet van stilstaand water; in de zomer kun je zijn bladeren ook besproeien om de vochtigheid altijd vrij hoog te houden. Hij verdraagt vertrapping en herhaaldelijk maaien goed, daarom kan hij elke hoek van de tuin verfraaien door onkruid te ontmoedigen en persoonlijkheid toe te voegen aan het geheel.

Advertisement

2. Mazus reptans

2. Mazus reptans

SB Johnny/Wikimedia Commons

Als bodembedekkende kruidachtige plant bedekt Mazus snel de grond waarin hij wordt geplant, vormt een echt tapijt en laat geen ruimte voor onkruid. Hij bloeit van april tot juni, kleurt de bloemperken of paden blauw-lila en is perfect om de grond aan de voet van bomen en kleine struiken te bedekken. Hij verdraagt goed gedeeltelijke zon en schaduw, heeft een goed doorlatende grond nodig, vreest zowel overbewatering, beperkt door de nabijheid van andere struiken of bomen, als uitdroging in de winter.

3. Chrysogonum virginianum

3. Chrysogonum virginianum

peganum from Small Dole/Wikimedia Commons

Ook bekend als Goudster, is deze plant een meerjarige bodembedekker, perfect om de grond te bedekken zonder ruimte te laten voor onkruid, hij bloeit van mei tot de herfst met goudgele margrietachtige bloemen. Hij geeft de voorkeur aan blootstelling aan zonlicht, maar groeit ook heel goed in de schaduw, waardoor het geschikt kan zijn om de grond rond bomen en struiken te bedekken; hij is ook perfect als bodembedekker om te voorkomen dat onkruid de tuinpaden binnendringt. In de volle schaduw vermindert de bloei sterk. Zeer gemakkelijk te kweken, vanaf het tweede jaar heeft hij geen speciale zorg nodig, met uitzondering van water geven om wortelrot te voorkomen.

4. Stachys byzantina

4. Stachys byzantina

Jean Paul GRANDMONT/Wikimedia Commons

Deze plant, bekend als Ezelsoor, is een groenblijvend overblijvend kruid dat wordt gekenmerkt door dikke, gerimpelde bladeren bedekt met een zilvergrijs dons, waaraan hij zijn naam ontleent. Het geeft de voorkeur aan goed gedraineerde grond en volle zon in noordelijke gebieden, schaduw in warmere klimaten. Omdat hij zeer dichte matten vormt, is het raadzaam om het als een op zichzelf staande soort te kweken, omdat andere planten moeite hebben om zich een weg te banen door het dichte gebladerte, waardoor het perfect is om onkruidgroei te voorkomen.

5. Azalea

5. Azalea

Pixabay

De azalea wordt veel gebruikt voor sierdoeleinden vanwege zijn opzichtige bloei, het is een kleine struik met zeer dicht gebladerte waarmee je kleur kunt toevoegen aan de tuin zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onkruid. Hij geeft de voorkeur aan volle zon, in goed gedraineerde grond, en is goed bestand tegen lage temperaturen, maar als het klimaat erg koud is, is het raadzaam hem beschut tegen de wind te laten groeien. In warme klimaten is het beter om een schaduwrijke plek te kiezen.

Advertisement

6. Kruiptijm

6. Kruiptijm

Own Herby talk thyme/Wikimedia Commons

Deze kruipende kruidachtige plant, die zeer gemakkelijk te kweken is, vormt snel een tapijt op de grond, voorkomt de woekering van onkruid en bloeit de hele zomer door om de lucht te vullen met zijn aangename geur. Deze plant wordt veel gebruikt in landschapsarchitectuur samen met andere soorten om prachtige contrasten te creëren of om bestuivers aan te trekken met zijn geur, bijvoorbeeld naast komkommerplanten. Hij geeft de voorkeur aan volle zon en matig droge, goed doorlatende grond.

7. Lievevrouwebedstro (Sweet woodruff)

7. Lievevrouwebedstro (Sweet woodruff)

David J. Stang/Wikimedia Commons

Oorspronkelijk gecultiveerd voor de frisse geur van zijn bladeren en als luchtverfrisser, is Lievevrouwebedstro perfect voor schaduwrijke tuinen, waar het voorkomt dat onkruid de harmonie bederft en tegelijkertijd zorgt voor een aangenaam uiterlijk. Hij geeft de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende, voedselrijke grond en verspreidt zich snel zonder al te veel zorg.

Advertisement

8. Kruipende Phlox

8. Kruipende Phlox

sohkoh/Reddit

De Phlox is perfect als je kleur aan de tuin wilt toevoegen en tegelijkertijd wilt voorkomen dat onkruid de overhand krijgt: deze plant produceert een compacte massa bladeren, die tussen de late winter en het vroege voorjaar plaats maken voor dichte bloemen in roze, witte en paarse tinten. Hij geeft de voorkeur aan volle zon, sommige soorten verdragen gedeeltelijke schaduw, en goed gedraineerde grond.

9. Duizendblad

9. Duizendblad

Pixabay

Duizendblad, een overblijvend kruid dat gekenmerkt wordt door kleine trossen witte, oranje of roze bloemen, kan een uitstekend onkruidwerend middel zijn als het in groepen wordt gekweekt. Deze plant, die veel voorkomt in de bergen en op de vlakten in paden, ongecultiveerde moestuinen en weiden, stelt zeer weinig eisen en groeit zeer goed in elke grondsoort, bij voorkeur op een zonnige plaats om de bloei te bevorderen.

Advertisement

10. Kruipend Zenegroen (Ajuga reptans)

10. Kruipend Zenegroen (Ajuga reptans)

G. Edward Johnson/Wikimedia Commons

Kruipend Zenegroen is een gemakkelijk te kweken bodembedekker. De lavendelkleurige bloemen contrasteren met het rijke, donkere blad en trekken bestuivers aan. De plant past zich aan alle grondsoorten aan en geeft de voorkeur aan halfschaduwrijke plaatsen. Zeer geschikt voor bloemperken, lanen en lage hagen onder struiken en bomen. Let erop dat je de minder agressieve soorten kiest om hem gemakkelijker in toom te houden.

Heb je al besloten welke planten jouw bondgenoten zullen zijn tegen onkruid?

Advertisement