Maak je eigen schuimafwasmiddel met slechts 2 ingrediënten

door Natasja

22 Mei 2023

Maak je eigen schuimafwasmiddel met slechts 2 ingrediënten
Advertisement

Elke truc die je helpt onnodige verspilling te voorkomen is altijd welkom, en we weten allemaal dat besparen begint bij de kleine dingen, de dagelijkse dingen. Zoals in het geval van afwasmiddel, dat je uiteindelijk heel vaak gebruikt en dus een vaste maandelijkse uitgave wordt. We kennen allemaal de truc om de zeep een beetje te verdunnen met water, vooral als het bijna op is, maar er is ook een andere manier om dat product langer te laten meegaan.

En het is zelfs een truc die het mogelijk maakt een multifunctioneel wasmiddel te verkrijgen dat ook kan worden gebruikt op de vele oppervlakken die we voortdurend schoonmaken, zoals sanitair, wastafels, spoelbakken en keukenbladen. Het gaat om de bereiding van een schuimschoonmaakmiddel, waarbij eigenlijk maar twee ingrediënten worden gebruikt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat heb je nodig:

  • Een spuitfles. Het product werkt ook met gewone flessen, maar als je een paar flessen van een schuimschoonmaakproduct over hebt, kun je die beter hergebruiken;
  • Een glazen pot met deksel - deze moet een liter inhoud hebben
  • Het afwasmiddel dat je gewoonlijk gebruikt (beter die met een niet-schuimende formule);
  • Isopropyl alcohol
  • Water (als het water erg hard is, is gedestilleerd water beter)

Hoe te werk gaan:

1. Vul de pot met 750 ml water
2. Voeg 60 ml isopropylalcohol toe
3. Voeg 120 ml afwasmiddel toe
4. Goed roeren en de pot sluiten
5. Wacht minimaal 3 tot 4 uur om de ingrediënten goed te laten mengen
6. Giet het middel in de fles en gebruik het waar je het nodig hebt, te beginnen natuurlijk met de vaat!

Enkele nuttige tips: de aanwezigheid van alcohol, die gewoonlijk wordt gebruikt om te desinfecteren, is in dit geval meer een hulpstof die het vermogen om vuil op te lossen verbetert. Voor echte desinfectie moet meer worden gebruikt (dit is zeer verdund) en wel in een formule van 70%. De combinatie van afwasmiddel (dat oppervlakteactieve stoffen bevat) en alcohol is echter doeltreffend om vuil - en daarmee ziektekiemen en bacteriën - van oppervlakken te verwijderen. Voor een doeltreffender desinfectie, waar nodig, kun je dan verder gaan met de juiste alcohol, of misschien waterstofperoxide.

Alternatief: je kunt afwasmiddel vervangen door vloeibare Marseillezeep!

Advertisement