Met deze 4 regels voor plantenverzorging heb je meteen groene vingers

door Natasja

19 Juni 2023

Met deze 4 regels voor plantenverzorging heb je meteen groene vingers
Advertisement

Wie heeft niet zonder succes geprobeerd om planten te kweken in een appartement en hebben het na de eerste paar mislukkingen opgegeven? Geen groene vingers hebben is een overtuiging die vaak wordt ingegeven door ervaring, maar vaak is het voldoende om de basisregels van plantenverzorging te ontdekken om veel voldoening te halen uit huiselijk groen. Natuurlijk is het makkelijk om ontmoedigd te raken als je erin slaagt om zelfs cactussen te laten verdrogen, terwijl je moeder in staat lijkt om zelfs planten die voorbestemd leken voor compostering te laten groeien, maar met de juiste hoeveelheid wilskracht kun ook jij het lot van je planten veranderen.

Hoe? Simpelweg door de 4 gouden regels van plantenverzorging te leren, de regels die je moeder vast ook kent maar je nooit heeft verteld, waardoor je stap voor stap een uitstekende tuinier wordt zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Laten we ze samen ontdekken.

Advertisement

1. Wees geen 'helikopterouder' voor je planten

1. Wees geen 'helikopterouder' voor je planten

urquitech/Reddit

Je hebt misschien wel eens gehoord van 'helikopterouders': dat zijn ouders die altijd beschermend zijn voor hun kinderen en hen helpen om elk obstakel dat ze op hun weg tegenkomen te overwinnen. Je kunt je goed voorstellen wat zo'n houding met zich meebrengt voor de ontwikkeling van een kind. Hetzelfde geldt voor de planten: het is belangrijk om aandacht te besteden aan hun behoeften, maar zonder te overdrijven.

Onthoud altijd dat de plant in een normale groeicyclus voortdurend verandert en dat sommige bladeren kunnen vergelen of verdrogen. Het is absoluut normaal om zelfs enkele planten te verliezen, het belangrijkste is om het doel nooit uit het oog te verliezen en ze te blijven observeren om hun behoeften zo goed mogelijk te begrijpen, zonder overdreven in te grijpen met overdreven snoeien van elk deel dat niet perfect is, anders loop je het risico dat je de plant overmatig belast. 

Advertisement

2. Let op het water geven

2. Let op het water geven

Pexels

Een plant te veel water geven is hetzelfde als een plant te weinig water geven: ten onrechte wordt gedacht dat wanneer een plant lijdt, hij water nodig heeft, maar soms is de reden van dit lijden gewoon te veel water. De meeste kamerplanten hebben in feite pas water nodig als de bovenkant van de grond begint uit te drogen, terwijl zelfs planten in droge klimaten zoals cactussen en vetplanten pas water nodig hebben als de grond helemaal droog is.

Als je een nieuwe plant koopt, is het belangrijk om je goed te informeren over de waterbehoefte, anders krijg je al snel te maken met wortelrot en verlies je de plant in zeer korte tijd. Te veel water zorgt er ook voor dat de wortels het vermogen verliezen om het water op te nemen, wat resulteert in een tekort aan voedingsstoffen. 

Om erachter te komen wanneer het tijd is om water te geven, moet je vertrouwd raken met de grond door er dagelijks aan te voelen; zo kun je zien hoe lang het duurt voordat de grond uitdroogt en wanneer je water moet geven.

3. De juiste verlichting

3. De juiste verlichting

Pexels

Net als water is licht een van de belangrijkste oorzaken van het vergaan van planten, omdat de juiste verlichting cruciaal is voor de bloei van je planten. In dit geval is het de praktijk die helpt: de meeste planten houden van helder, indirect licht, maar wat betekent dat precies? Er is geen precies antwoord op deze vraag en als je een plant koopt, is het enige wat je kunt doen proberen het meest geschikte raam voor de plant te vinden.

Je moet ook planten kiezen op basis van de ligging van je ramen: als ze op het zuiden of westen liggen, kun je met succes planten kweken die fel licht nodig hebben; als je ramen op het noorden of oosten liggen, geef de voorkeur aan planten die goed groeien in de schaduw. En als je het gevoel hebt dat de plant niet goed groeit op de plek waar je hem hebt neergezet, kun je hem altijd ergens anders neerzetten. 

4. Wen aan het beluchten van de grond

4. Wen aan het beluchten van de grond

Borderlain_/Reddit

Naast water, voedingsstoffen en zonlicht is zuurstof het vierde sleutelelement voor een gezonde groei van je planten, die het direct uit de grond opnemen. Om deze uitwisseling door te laten gaan, mag de grond niet te compact zijn door overbewatering of plantengroei. 

Maak er een gewoonte van om de grond regelmatig te beluchten, vooral na de eerste een of twee jaar, wanneer de grond zijn zachtheid begint te verliezen en zuurstof moeizamer begint te circuleren. Je kunt dit doen door simpelweg gaten in de grond te boren met een staafje, een hard rietje of een stokje in de buurt van de wortels. En denk er altijd aan om niet te veel water te geven.

Nu je de gouden regels kent, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en te beginnen met kweken!

Advertisement