8 handige tips om cactussen met ongelooflijk gemak te laten bloeien

door Natasja

15 Mei 2023

8 handige tips om cactussen met ongelooflijk gemak te laten bloeien
Advertisement

We zijn gewend cactussen te zien als stekelige planten zonder bijzondere aantrekkingskracht, behalve dan het welbekende extreme kweekgemak, zonder te bedenken dat ze ook kunnen bloeien. Cactussen zijn in feite zeer sterke planten die gewend zijn aan bijzonder strenge klimaten en daarom niet veel zorg nodig hebben om te groeien en te gedijen.

Toch is de bloei van cactussen onverwacht en spectaculair en laten ze mensen die net beginnen met cactussen kweken altijd versteld staan en blijven ze zelfs de meest ervarenen fascineren. Terwijl sommige soorten onregelmatig en voor korte periodes bloeien, hebben veel andere soorten een lange en frequente bloei tijdens het groeiseizoen als ze de juiste omstandigheden vinden.

We geven je 8 nuttige tips om de cactussen zeer eenvoudig te laten bloeien.

Advertisement

Cactussen uit droge gebieden

Cactussen uit droge gebieden

Pixabay

Cactussen uit woestijnachtige of dorre berggebieden, die gewend zijn aan extreme omstandigheden van temperatuur en watergebrek, kunnen zonder angst wintervorst verdragen zolang ze geen water krijgen en geven zeer kleurrijke maar kortstondige bloemen. Tot dit type behoren de geslachten Mammilaria, Rebutia, Opuntia, Lithops, Parodia, Cereus.

Deze planten hebben in de winter een droge periode van vegetatieve rust nodig om in het voorjaar mooie bloemen te kunnen geven. Daarom is het raadzaam als volgt te handelen:

  • in september en gedurende de hele winterperiode geen water geven; als de temperaturen dalen, ze in oktober en november naar een koele ruimte in huis verplaatsen, op een trap of in een onverlichte kamer, of ze in een kas zetten als je ze buiten kweekt.
  • geef pas weer water in april, wanneer de lente aanbreekt, en zorg ervoor dat de grond tussen de keren dat je water geeft volledig opdroogt.
  • zet ze op een zeer lichte plaats; de meeste soorten hebben minstens 4-6 uur fel zonlicht per dag nodig, zelfs in de wintermaanden.
  • in het voorjaar en de vroege zomer kun je de plant meer voeding geven door elke twee weken een beetje maar vaak te bemesten.

Advertisement

Tropische cactussen

Tropische cactussen

Peter coxhead/Wikimedia Commons

Cactussen uit tropische gebieden daarentegen zijn gewend aan een vochtiger klimaat en geven zeer grote bloemen, dag en nacht. De behoeften van deze planten zijn dus heel anders dan die van de vorige planten:

  • houd ze het hele jaar door bij temperaturen boven de 15 graden, ideaal is tussen 22 en 28.
  • zet ze op een zeer lichte plaats, misschien bij een raam, waar ze slechts enkele uren per dag direct zonlicht krijgen.
  • blijf ook in het koude seizoen regelmatig water geven wanneer je merkt dat de grond in de bovenste 2 cm droog is.
  • voeg in het voorjaar om de 15 dagen meststoffen toe aan het gietwater, of bestrooi de grond met aardappelzetmeel voordat je water geeft.

Als je al deze tips opvolgt, zullen de cactussen altijd prachtig bloeien. Veel kweekplezier!

Advertisement