Onfeilbare tips voor het kweken van Dipladenia zodat hij weelderig groeit

door Natasja

02 Mei 2023

Onfeilbare tips voor het kweken van Dipladenia zodat hij weelderig groeit
Advertisement

De Dipladenia, een klimplant van tropische oorsprong, wordt tegenwoordig zeer gewaardeerd om zijn stevigheid en weelderige zomerbloei. Deze plant, die in het midden van de 19e eeuw in Europa werd geïntroduceerd door de Engelse botanicus Mandeville, die hem de botanische naam Mandevilla gaf, werd aanvankelijk gekweekt als een verzamelaarssoort en begon zich pas vanaf het einde van de 20e eeuw op grote schaal te verspreiden, vooral dankzij zijn grote weerstand tegen minder dan optimale omstandigheden van warmte en vochtigheid dankzij het vermogen van zijn wortels om als waterreservoir te fungeren in geval van droogte.

Zijn felgekleurde trompetbloemen bloeien zonder onderbreking van mei tot de eerste vorst, en onlangs zijn nieuwe variëteiten in gele, abrikoos- en oranjetinten geselecteerd als aanvulling op de klassieke witte, rode en roze bloemen.

Hieronder laten we zien hoe je Dipladenia op de juiste manier kunt kweken, zodat hij altijd mooi bloeit.

Pixabay

Pixabay

Planten van deze soort houden van een mild klimaat, verdragen geen te hoge of te lage temperaturen, en geven de voorkeur aan zonnige plaatsen, met in gedachten dat de optimale temperatuur voor hun bloei 21 graden is, dus in de zomer is het beter om ze in de schaduw te beschermen. In de winter moet de plant beschut staan, bij voorkeur op een zonnige trap, bij een temperatuur tussen 10 en 14 graden.

Voor een betere bloei is het raadzaam de Dipladenia in de herfst tijdens de vegetatieve rustperiode te snoeien, zowel om het houtige deel te verwijderen, als om de plant de gewenste vorm te geven.

De grond moet een mengsel zijn van aarde, compost en rivierzand of perliet, rijk en licht. Er moet regelmatig water worden gegeven, maar niet overmatig, en de blootstelling aan de zon tijdens het warme seizoen moet geleidelijk gebeuren om verbranding van de bladeren te voorkomen.

Dipladenia kan worden vermeerderd door in het voorjaar stekken te nemen van de zijscheuten of in de zomer van de takken. Plaats de stekken in bakken met zand en turf op een geventileerde plaats bij 20 graden. Plaats ze in potten of in de grond wanneer ze goed geworteld zijn.

Dankzij deze maatregelen zal je dipladenia altijd een fantastische bloei garanderen.

Advertisement