Voorjaarsschoonmaak: tips om plafondlampen te laten glanzen

door Natasja

27 April 2023

Voorjaarsschoonmaak: tips om plafondlampen te laten glanzen
Advertisement

De voorjaarsschoonmaak is een tijd waarin ons huis ontwaakt uit zijn lange winterslaap om zich voor te bereiden op het warme seizoen. Ramen altijd open om de lucht te laten circuleren, matrassen, tapijten, kussens en gordijnen van hun plaats gehaald en grondig gewassen, kasten wijd open voor de seizoenswisseling; er zijn veel dingen te doen bij dit soort schoonmaak en onder andere het schoonmaken van die voorwerpen die we gewoonlijk verwaarlozen omdat ze onbereikbaar of te te veel moeite kosten, staan zeker op de lijst.

De eerste onbereikbare voorwerpen waaraan men denkt bij een voorjaarsschoonmaak zijn plafondlampen. Ze hangen heel hoog aan het plafond en zijn vaak bewerkt en daarom nog moeilijker schoon te maken. We denken er pas aan als we aandachtig het huis controleren om het als nieuw te laten glanzen. En het opgehoopte stof zal onvermijdelijk veel zijn. 

Hier zijn enkele nuttige tips voor hun grondige reiniging.

Advertisement
Creativo

Creativo

Laten we beginnen met de voorbereiding: haal een geschikte ladder om de hanglamp te bereiken en veilig schoon te maken, enkele microvezeldoeken, een plumeau met antistatische vezels en het schoonmaakmiddel van je keuze en zorg ervoor dat het licht uitgeschakeld is. 

  • Het eerste wat je moet doen is afstoffen: als voorwerpen die zeer zelden worden schoongemaakt, hopen plafondlampen zeker veel stof op, dat je moet verwijderen met een plumeau met zachte haren en antistatische vezels om het vuil op te vangen.
  • Schroef de lampjes los en maak ze, na ze grondig te hebben afgestoft, schoon met een in alcohol gedrenkte microvezeldoek.
  • Vervolgens ga je over tot de reiniging van de lamp zelf: je kunt verschillende schoonmaakmiddelen kiezen, afhankelijk van het materiaal van de plafondlamp.

1. Azijn: ideaal voor het reinigen van stalen of smeedijzeren plafondlampen, het kan op een spons worden gedrenkt en vervolgens met lauw water worden afgespoeld. Droog met een microvezeldoek. Het zal de glans in een mum van tijd herstellen.

2. Baking soda: geschikt voor het reinigen van stoffen plafondlampen, het zal helpen bij het verwijderen van lelijke gele vlekken. Bereid een pasta met 3 eetlepels baking soda in een half glas lauw water, breng het aan op de plafondlamp en laat het een hele dag of nacht inwerken. Borstel om het overtollige te verwijderen en dep met een vochtige microvezeldoek. Voor alle andere materialen los anderhalve eetlepel baking soda op in een emmer lauw water en brengen het aan als azijn.

3. Marseillezeep: dit is perfect voor smeedijzeren of messing plafondlampen. Gebruik het door 1 eetlepel vlokken of geraspte zeep te verdunnen in een emmer water en toe te passen zoals de vorige twee remedies.

4. Alcohol: nuttig voor het herstellen van glans aan verguld metaal en kristallen plafondlampen, aanbrengen met een microvezeldoek.

Stroop je mouwen op en begin!

Advertisement