Mooi als een kunstwerk: hoe de wasbloem te kweken

door Natasja

13 April 2023

Mooi als een kunstwerk: hoe de wasbloem te kweken
Advertisement

Hoya carnosa, ook wel wasbloem of porseleinbloem genoemd vanwege zijn prachtige, geurige bloeiwijze, is een klimplant die oorspronkelijk voorkomt in de regenwouden van Australië, Polynesië en Zuid-Azië. Hij werd pas in de 19e eeuw in Europa ingevoerd en verspreidde zich pas enkele decennia geleden naar Italië, maar heeft een groot succes geboekt vooral dankzij zijn bloemen, die zo mooi zijn dat ze op een kunstwerk lijken, zeer hardnekkig zijn en waarvan de aangename geur vooral bij zonsondergang opvalt. Ze lijken op kleine roze pompons bedekt met een licht dons en het is onmogelijk ze niet te strelen.

Deze groenblijvende plant, die zowel binnen als buiten kan worden gekweekt, bloeit vanaf het tweede levensjaar en zal je zeker veel voldoening schenken. Laten we samen uitzoeken hoe je hem het beste kunt verzorgen zodat hij goed groeit.

Advertisement

Blootstelling, bodem, water

Blootstelling, bodem, water

Yvan leduc/Wikimedia Commons

Omdat hij gewend is aan een zeer warm en vochtig klimaat, kan deze plant buiten worden gekweekt zolang de temperatuur niet onder de 10 graden daalt, anders moet hij in de winter worden beschut. Zijn ideale temperatuur ligt tussen 18 en 22 graden en hij houdt van zeer lichte plaatsen, maar omdat hij gewend is in de schaduw van boomkronen te leven, worden zijn bladeren donkerder als ze aan direct zonlicht worden blootgesteld.

De grond moet goed waterdoorlatend zijn, omdat hij bang is voor stilstaand water (in dat geval worden de bladeren geel en bestaat het risico van wortelrot), bij voorkeur gemengd met zand of perliet.

De wasbloem houdt echter van vochtigheid, dus in de zomer zal hij weinig en langzaam maar zeer vaak water moeten krijgen, zelfs dagelijks. In de winter, met vegetatieve rust, zal deze behoefte aanzienlijk verminderen.

Advertisement

Bemesting en speciale zorg

Bemesting en speciale zorg

Siamaksabet/Wikimedia Commons

Hij heeft geen grote behoefte aan bemesting, maar je kunt om de 15 dagen vloeibare meststof rijk aan kalium, stikstof en fosfor aan het water toevoegen. Wasbloem groeit goed in kleine potten, maar moet om de 2 jaar worden verpot en vereist snoeien van verdroogde takken en bloemen; verwijder verdorde stengels niet, want ze kunnen meerdere keren bloeien tijdens het seizoen, dat in het voorjaar begint.

Hoya carnosa kan gevoelig zijn voor aanvallen van wolluizen; in dat geval volstaat het de plant te wassen met Marseillezeep om alle parasieten te verwijderen.

Als de plant niet bloeit, behoort hij waarschijnlijk tot een van de twee soorten die niet bloeien, of het kan aan de groeiomstandigheden liggen: probeer hem te verplaatsen naar een lichtere plek en besproei de bladeren om de vochtigheid constant te houden.

Met de wasbloem zal je huis er meteen mooier uitzien en lekkerder ruiken!

Advertisement