10 onweerstaanbare voorstellen voor minizwembaden geschikt voor kleine tuinen

door Natasja

14 April 2023

10 onweerstaanbare voorstellen voor minizwembaden geschikt voor kleine tuinen
Advertisement

Sinds mensenheugenis is een zwembad een kostbaar element dat elk huis mooier en waardevoller maakt, en de tijd dat een dergelijke luxe alleen was voorbehouden aan grote eigendommen ligt ver achter ons. Het is ook niet per se zo dat je voor een ruimte om af te koelen in het warme seizoen een groot stuk grond moet uitgraven.

In feite zijn er duizend verschillende oplossingen voor kleine (zelfs zeer kleine!) zwembaden die zelfs in kleine tot middelgrote tuinen passen, soms zelfs in wat we achtertuinen zouden noemen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen en misschien de voorkeur geven aan vormen die de beschikbare vierkante meters optimaliseren. Hieronder vind je enkele ideeën ter inspiratie.

Advertisement

Het is niet gemakkelijk om in de grond te graven om ruimte te vinden voor een zwembad, dus maakt men vaak een ruimte rondom zo'n bovengronds zwembad, met meestal houten vlonders.

Advertisement

Als de ruimte beperkt is, moet je de beschikbare oppervlakte optimaliseren met een vorm waarmee je het zwembad zo ver mogelijk kunt uitbreiden: geen ronde vormen, als je een paar slagen wilt zwemmen, maar echte lange, smalle baden.

Heeft de tuin echter geen ruimte voor veel meer, dan is een handig idee om een kant van het zwembad overeen te laten komen met de rand van een ontspanningszone naast het huis, zodat het zwembad goed geïntegreerd wordt.

De overgang van het huis naar de zwembadomgeving kan nog directer zijn: als het zwembad aan de zijkant van het huis ligt en de ruimte binnen de muren van het tuinschutting inneemt, kun je denken aan het toevoegen van een afdekking (misschien zelfs een verplaatsbare), en glazen wanden gebruiken om het bijna te laten lijken alsof het zwembad in het huis ligt.

Wanneer de kamer van het huis tegenover het zwembad een wand van glazen openslaande deuren heeft, wordt het zwembad meteen een meer intieme en geïntegreerde ruimte in huis.

Advertisement

In plaats daarvan is hier een idee voor een zwembad dat de hoek van de tuin beslaat, met de ontspanningsruimte in een hoek, die wordt bereikt door langs de rand te lopen.

Bovengrondse zwembaden die met ad hoc metselwerk in het landschap zijn geïntegreerd, hebben een geheel eigen charme.

Advertisement

Om een gevoel van privacy en koelte te creëren, kunnen een of twee zijden van het zwembad worden ingericht met plantenbakken gevuld met planten, bijna als een haag.

Er zijn duizend ideeën voor het creëren van verhoogde platforms rond zwembaden, zelfs ronde.

Advertisement

En als er geen ruimte is voor een volledig rond zwembad, waarom overweeg je dan niet een halfrond zwembad?

Zou je ook zo'n zwembad in je tuin willen?

Advertisement