Maak tapijten altijd schoon met baking soda met deze onfeilbare methode

door Natasja

11 April 2023

Maak tapijten altijd schoon met baking soda met deze onfeilbare methode
Advertisement

Tapijten zijn perfecte accessoires om warmte te geven en persoonlijkheid toe te voegen aan het huis, maar helaas zijn het ook plekken waar vuil zich ophoopt. In feite komen deze stoffen dagelijks in contact met voeten, pantoffels, huisdieren en, als je door het huis loopt zonder je schoenen uit te trekken, ook met zolen die vervuild zijn door contact met de buitenwereld. Het gevolg is dat stof, haar, vuil en vlekken van per ongeluk gevallen eten en drinken zich vaak op de tapijten ophopen.

Daarom is het nog belangrijker om het tapijt schoon te houden, te beginnen met regelmatig stofzuigen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat de tapijten altijd schoon en geurig blijven zonder al te veel moeite te doen? Ook hier biedt baking soda uitkomst, laten we eens kijken hoe.

Advertisement
Creativo

Creativo

We sommen hieronder alle stappen op om perfect schone en geurige tapijten te krijgen met baking soda:

  • Verwijder allereerst voorwerpen en meubels van het tapijt en stofzuig grondig om zoveel mogelijk stof en vuil te verwijderen.
  • Zichtbare vlekken moeten apart worden voorbehandeld; als je ze kunt verwijderen wanneer ze vers zijn, zal het gemakkelijker zijn ze volledig te laten verdwijnen. De behandeling zal verschillen naargelang het soort vlek: vetvlekken moeten worden bestrooid met baking soda, nadat alle vaste resten zijn verwijderd. Niet minder dan 3 uur voor het stofzuigen; voor niet-vette voedsel- of drankvlekken, opnieuw na het verwijderen van alle vaste resten, bestrooien met baking soda en bedekken met een vochtige handdoek, enkele uren (ook een nacht) laten staan en stofzuigen.
  • Bestrooi het hele oppervlak met veel baking soda en bevochtig het met koud water.
  • Wrijf het tapijt met een spons van nylonvezel in één richting en vervolgens in een hoek van 90 graden ten opzichte van de vorige richting. Zo dringt de baking soda diep in de stof door.
  • Verwijder het overschot met oude handdoeken of lappen en laat het tapijt aan de lucht drogen zonder erop te lopen of er iets op neer te leggen.
  • Wanneer het tapijt droog is, kun je de baking soda die in de stof vastzit, eruit zuigen. Het tapijt zal zo goed als nieuw zijn!

We raden je aan deze handeling eens per maand te herhalen of telkens wanneer je merkt dat het tapijt een doffe kleur heeft of vlekken vertoont. Als je alleen het tapijt wilt ontgeuren, strooi je er gewoon een flinke hoeveelheid baking soda op en laat het minstens 15 minuten zitten (als de onaangename geuren erg sterk zijn, zelfs een nacht) voordat je gaat stofzuigen. 

Nu heb je geen excuus meer om je tapijt niet schoon te maken!

Advertisement