Verhoogd bloembed: de economische, mooie en zelfvoorzienende constructie om kostbare middelen te besparen

door Natasja

08 April 2023

Verhoogd bloembed: de economische, mooie en zelfvoorzienende constructie om kostbare middelen te besparen
Advertisement

Sleutelgat tuinen (in het Engels, keyhole gardens) zijn een uitvinding van de jaren 90 die zijn oorsprong vindt in Afrika, en in de loop der tijd ook zijn weg heeft gevonden naar tuinen in vele delen van de wereld. Het zijn verhoogde bloembedden die hun naam danken aan hun vorm, die lijkt op de omtrek van een oud sleutelgat.

Hun kracht ligt in het feit dat ze de hulpbronnen optimaliseren, waardoor er minder vaak water hoeft te worden gegeven, terwijl ze ook de ruimte optimaliseren, waardoor het bloembed zelf gemakkelijker te beheren is.

Ze kunnen worden gemaakt van veel verschillende materialen en je kunt zelfs spelen met de algemene vorm. Lees verder voor meer informatie: ze kunnen de volgende geweldige toevoeging aan je tuin worden, bijvoorbeeld voor een groente- of kruidentuin.

Advertisement
Tutorial via sustainablog.org

Tutorial via sustainablog.org

De eerste voorbeelden van sleutelgat tuinen verschenen in de jaren 1990, ten behoeve van de inwoners van Lesotho, een klein Zuid-Afrikaans land dat zeer gevoelig is voor droogte en bodemerosie. Dit type bloembed vormde een efficiënte oplossing voor de schaarste aan middelen in het gebied en zorgde ervoor dat de mensen een gegarandeerde voedingsbron hadden.

Advertisement
Tutorial via 5acresandadream

Tutorial via 5acresandadream

In deze bloembedden voeden de nieuw ingegraven planten zich met de rottende planten, in een continue cyclus die de verspilling zoveel mogelijk beperkt. In het midden wordt een compostvat geplaatst, dat op verschillende manieren kan worden gemaakt. Dat voedt voortdurend de grond eromheen, en het hele bloembed kan worden aangelegd met slechts een paar materialen, snel en goedkoop.

Als je het water verstandig doseert, misschien zelfs gebruik maakt van regenwater en al het schone (en ongezouten) water dat je thuis gebruikt, dan wordt zelfs dat verbruik tot op het bot gereduceerd.

Tutorial via gardengatemagazine.com

Tutorial via gardengatemagazine.com

De constructie van deze bloemperken bestaat gewoonlijk uit het bouwen van een muurtje in de vorm van een cirkel, met een uitsparing (de "sleutel" van de naam). Zie het een beetje als het ontwerp van een taart waarbij een stukje ontbreekt. Die uitsparing is er zodat je comfortabel kunt reiken en werken aan elke plant waar dan ook in het bloembed.

De bevattende muur is meestal gemaakt van klassieke bakstenen, stenen of zelfs van andere materialen, zoals geperforeerde betonstenen.

Online kun je ook voorbeelden vinden van sleutelgatbedden die met veel verschillende technieken zijn gebouwd.

Tutorial via familyfoodgarden.com

Tutorial via familyfoodgarden.com

Er zijn videohandleidingen en ideeën, bijvoorbeeld, voor het maken van mooie verhoogde bedden met hout.

Advertisement

Maar die van stenen zijn ook heel mooi. En je kunt er ook siersoorten in planten, niet per se eetbare.

Tutorial via ruralsprout.com

Tutorial via ruralsprout.com

Staalplaat versterkt met vormvaste PVC-buizen, een ander goedkoop en doeltreffend idee.

Advertisement

De algemene vorm kan ook enigszins veranderen: er kunnen bijvoorbeeld ook hoefijzers zijn. Belangrijk is dat de uitsparing in het midden niet ontbreekt.

De vierkante zijn ook erg mooi!

Advertisement

Ze kunnen dan op vele manieren worden afgewerkt, en zo een zelfvoorzienende mini-groentetuin hebben.

Zou je je eigen zelfvoorzienende sleutelgat bloembed willen maken?

Advertisement