Hout en natuur: laat je inspireren door deze 10 projecten voor je huis

door Natasja

03 April 2023

Hout en natuur: laat je inspireren door deze 10 projecten voor je huis
Advertisement

Steeds meer mensen kiezen ervoor om midden in de natuur te gaan wonen, om weer een gezondere en mensvriendelijkere levensstijl te krijgen, maar ook om midden in het groen te genieten van rust en ontspanning. Er zijn eindeloze mogelijkheden om huizen midden in de natuur te bouwen en de gemene deler in deze gevallen is zeker hout, een zeer nuttig, veelzijdig en indrukwekkend materiaal.

Of je nu gewoon houten details wilt opnemen in de verbouwing of als je het ambitieuzere project hebt om een huis midden in de natuur te bouwen, je zult zeker op zoek zijn naar ideeën voor de bouw van je fantastische plekje. We stellen je de volgende 10 voorbeelden voor van prachtige huizen midden in het bos en hun prachtige houten details.

Advertisement

1. Luiken

Als je het over houten details hebt, denk je in de eerste plaats aan luiken. Hoewel ze tegenwoordig ook verkrijgbaar zijn in aluminium en kunststof, die vanuit onderhoudsoogpunt zeker praktischer zijn, behouden houten luiken nog steeds hun charme. Ideaal voor een huis midden in het bos!

Advertisement

2. Veranda

Wat betreft de buitenkant van het huis, wat dach je van een mooie houten veranda om de ingang te beschermen?

3. Externe/interne continuïteit

Als je een symbiotische relatie met de natuur wenst en een manier zoekt om continuïteit te geven tussen binnen en buiten, dan is dit de ideale oplossing voor jou: een volledig glazen wand die uitkijkt op een houten veranda en vervolgens op het gazon. Ideaal voor een woonkamer die wordt verwarmd door een open haard of een houtkachel.

4. Keuken

Wat dacht je voor je keuken van een plafond met zichtbare balken en een prachtige antiek ogende tafel van ruw hout? In combinatie met modernere meubels krijg je de perfecte samensmelting van oud en nieuw!

5. Woonkamer

Voor een nog gezelliger woonkamer stellen we voor het balkenplafond te combineren met parket op de vloer en te spelen met hout voor accessoires zoals kroonluchters, salontafels, manden voor het hout en kasten.

Advertisement

6. Hout en metselwerk

Voor een perfecte combinatie van natuur en menselijk ingrijpen kun je houten details in de gemetselde muren aanbrengen. Samen met deuren en parketvloeren zullen ze de ruimte helpen opwarmen. Als je een bovenverdieping hebt, dan kun je het effect verlichten door het metselwerk te vervangen door een houten trap.

7. Slaapkamer

Ook in de slaapkamer kun je kiezen voor een inrichting met hout, waardoor meteen een warmere, meer ontspannen sfeer ontstaat. Je kunt bijvoorbeeld spelen met het contrast tussen de houten vloer, misschien met een wat rustieke uitstraling, en het wit van de muren.

Advertisement

8. Bedhoofd

Wat dacht je ervan om een houten wand te maken, misschien als hoofdeinde voor het bed? Het is decoratief zonder te opvallend te zijn.

9. Eetkamer

Wat is er fijner dan dineren in een natuurlijke omgeving? Een lichte eetkamer met grote ramen en bezaaid met houten details laat je echt genieten van de gerechten.

Advertisement

10. Badkamer

Ook een badkamer kan profiteren van de aanwezigheid van hout, waardoor het meteen een ruimte wordt die een lust voor het oog is. Als je niet wilt overdrijven met parket of houten wanden, misschien de douchewanden voor een Fins sauna-effect, wat dach je van een houten wastafel? Prachtig, nietwaar?

Ben je al op zoek naar de juiste plek voor je houten huis in de natuur?

Advertisement