Geen schimmel en stof meer op boeken: de remedies die je moet kennen om je schatten te bewaren

door Natasja

26 Maart 2023

Geen schimmel en stof meer op boeken: de remedies die je moet kennen om je schatten te bewaren
Advertisement

Elke boekenkast, of zelfs maar een plank vol boeken, is een favoriete plek voor stof om zich weken, maanden of zelfs jaren ongestoord op te hopen. En als de plank of boekenkast in kwestie zich toevallig in een vochtige ruimte bevindt, bestaat er ook een groot risico op schimmelvorming op de kaft of tussen de bladzijden van het boek zelf. Deze kan zich voordoen als lichte kringen of ook als donkere puntjes of, in het ergste geval, als uitgebreide, meestal zwartachtige vlekken, een teken van verrotting van het materiaal.

In de ernstigste gevallen kan het probleem tot op zekere hoogte worden tegen gegaan, maar in de andere gevallen kunnen uitstekende resultaten worden verkregen door gebruik te maken van enkele zeer eenvoudige methoden, zoals hieronder aangegeven.

Weg met de geur van schimmel

Weg met de geur van schimmel

isabellaong/Reddit

De waardevolle bondgenoot om te koesteren, in deze gevallen en in vele andere waarin schimmel moet worden bestreden, is baking soda. Als je wilt proberen een door schimmel aangetast boek te herstellen, kun je een beetje baking soda en een luchtdichte houder gebruiken.

Het enige wat je hoeft te doen is het boek in de houder leggen, samen met een open kommetje of doosje gevuld met baking soda. Je kunt natuurlijk ook gewoon vrij veel baking soda in de houder gieten. Sluit vervolgens de houder af zodat er geen lucht bij kan komen, en bewaar het boek totdat de geur weg is. Dit kan een dag of twee duren, en in het geval van hardgebonden boeken zelfs een week.

Als er meer is dan alleen een geur en een paar vage kringen, maar je grotere schimmelvlekken wilt verwijderen, dan kun je het boek invriezen (in een luchtdichte zak) en dan een doek nemen, deze even in alcohol drenken en dan wrijven om de schimmel te verwijderen. Om het snel te laten drogen kun je het in het zonlicht bewaren, dat bestrijdt ook de schimmelvorming zelf. Als dat niet mogelijk is, neem dan de tijd om het met een föhn te drogen.

Advertisement

Weg met stof

Weg met stof

Creativo

Het is nooit prettig om een boek te hanteren waarop stof is neergedwarreld, laat staan dat het prettig is om erin te bladeren en het te ruiken - om nog maar te zwijgen van de risico's voor mensen die allergisch zijn. Dus eigenlijk moet er al worden afgestoft voordat er maatregelen tegen schimmel worden genomen.

Als je het boek stevig in je handen houdt om te voorkomen dat er stof tussen de bladzijden kruipt, kun je een stofdoek of een zachte borstel gebruiken. Er zijn mensen die het doekje liever droog gebruiken, en mensen die het bevochtigen met waterstofperoxide en een paar druppels van een essentiële olie (tea tree is uitstekend tegen schimmel, maar andere geuren kunnen ook goed werken). Uiteraard is het essentieel dat het doekje echt maar net vochtig is, en in elk geval moet je het boek in de zon houden of snel drogen.

Klaar om je boeken te verzorgen?

Advertisement