Vetplantjes om het huis te verfraaien: 11 charmante ideeën voor creatieve en verrassende composities

door Natasja

05 Maart 2023

Vetplantjes om het huis te verfraaien: 11 charmante ideeën voor creatieve en verrassende composities
Advertisement

Vetplanten duiken overal ter wereld op in huizen, winkels en kwekerijen. En we zien ze ook in kantoren en op tal van openbare plaatsen: de reden? Het zijn planten met bijzondere eigenschappen, ze hebben sensationele vormen en kleuren... Maar het is vooral het teeltgemak dat zoveel mensen ertoe aanzet ze te kiezen om hun interieur, en niet alleen, te verfraaien.

Bovendien lenen ze zich ervoor om echte artistieke materialen te worden, omdat ze kunnen groeien zonder dat er veel grond voor nodig is. Dat betekent dat we ze ook in een hele reeks voorwerpen kunnen stoppen, van serviesgoed tot oude schoenen en dozen en van alles en nog wat. Zo ontstaan creatieve composities die leuk zijn om te maken en mooi om naar te kijken. Bekijk de hieronder voorgestelde ideeën.

Advertisement

Ze kunnen worden geplaatst in glazen potten, die je vervolgens kunt versieren door ze te schilderen, in garen of touw te wikkelen of met vele andere materialen. Vergeet echter niet dat deze planten geen stilstaand water en overmatige vochtigheid verdragen, dus de potten waarin je ze zet moeten afwateringsgaten hebben, anders moet je heel weinig en niet te vaak water geven.

Advertisement

Het succes van dit soort composities hangt ook af van de gekozen planten. Als je bijvoorbeeld lithops wilt gebruiken, die eruit zien als gekleurde kiezels, hoef je praktisch alleen maar verschillende soorten met elkaar te combineren.

Tot de favorieten in deze decoraties behoren echeveria's, die op rozen lijken. Ze triomferen vaak in het midden, en dan vullen andere planten het rondom aan.

Je kunt jezelf ook helpen met verschillende soorten grit: kiezels, gekleurde stenen, nep edelstenen en nog veel meer!

Laat ook je fantasie de vrije loop als het gaat om houders: veel van het oude serviesgoed of keramiek dat je thuis hebt staan, zou perfect kunnen zijn.

Advertisement

Als je een terrarium in gedachten hebt, zijn vetplanten een uitstekende keuze.

Bekers, glazen en zelfs mooie metalen wijnglazen: je kunt alles versieren met vetplanten.

Advertisement

Om nog maar te zwijgen van kannen en kruiken!

En als je ergens een gebroken pot hebt, is die perfect te herstellen met een vetplantencompositie.

Advertisement

Wat vind je van het idee om veel potten van verschillende grootte te gebruiken, met vetplanten erin, en ze op de muur te schikken om een cirkel te tekenen of, indien gewenst, andere vormen (zelfs letters!).

En het zou ook leuk zijn om ergens een weelderige slinger van vetplanten op te hangen!

Welk idee vind jij het mooist?

Advertisement