Fruitnetjes en creatieve recycling: 4 vindingrijke ideeën om ze opnieuw te gebruiken

door Natasja

15 Februari 2023

Fruitnetjes en creatieve recycling: 4 vindingrijke ideeën om ze opnieuw te gebruiken
Advertisement

Heb je er ooit aan gedacht om de netjes waarin groenten en fruit zijn verpakt opnieuw te gebruiken? Het lijkt misschien iets onherstelbaars en iets dat onmiddellijk weggegooid moet worden. Maar dat is het helemaal niet. In plaats daarvan is het een materiaal met duizend mogelijkheden dat voor zuiver creatieve of zelfs meer praktische doeleinden kan worden gebruikt.

Het feit dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, vormen en maten accentueert deze veelzijdigheid, waardoor ze werkelijk van onschatbare waarde zijn, vooral in de ogen van liefhebbers van DIY, woningdecoratie en creatieve recycling in het algemeen.

Om je dit te laten zien, illustreren we hieronder kort vier methoden voor creatief hergebruik van fruitnetjes.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het eerste idee dat we je tonen combineert de oplossing van een praktisch probleem met een best leuk creatief voorstel. Het gaat om het netje te gebruiken om bloemen in een vaas te houden en een prachtige tafeldecoratie te maken.

Je hoeft alleen maar een schijf te snijden waarvan de diameter enkele centimeters groter is dan de opening van de vaast die je hebt gekozen. Vul natuurlijk de vaas met water, bedek hem met het netje, houd het goed vast, en maak het vast met een elastiekje aan de hals van de vaas. In de gaten van het netje kun je de stelen van de bloemen steken, waarbij je de compositie maakt die je verkiest en weet dat deze, op deze manier, onbeweeglijk blijft.

Wat overblijft van het netje kun je gebruiken door het te combineren met bijpassende linten om een strik te maken die de vaas zal versieren, waarbij het deel van het netje dat door het elastiek wordt tegengehouden, wordt verborgen.

Advertisement
@CreaconHippyWitch/YouTube

@CreaconHippyWitch/YouTube

Om prachtige decoratieve bloemen te maken die voor verschillende gelegenheden kunnen worden gebruikt, knip het netje in stroken van de gewenste grootte en kartonnen cirkels die je gebruikt als basis voor je bloem.

Maak bloemblaadjes van de stroken om op de kartonnen basis te bevestigen en voeg naar wens details toe, zoals linten en gehaakte details zoals op de foto. Je kunt veel dingen versieren met de mooie bloemen die ontstaan.

@CreaconHippyWitch/YouTube

@CreaconHippyWitch/YouTube

Wat dacht je van een leuk zomertasje voor de kinderen? Ze kunnen het gebruiken om hun strandspeelgoed in te doen of zomaar dragen.

Neem gewoon een netzakje die groot genoeg is, zoals een notenzak, en naai er het handvat en eventuele details op. In het hier afgebeelde project is het handvat gemaakt door een vlecht van garen te maken.

@CreaconHippyWitch/YouTube

@CreaconHippyWitch/YouTube

Voor kleurrijke sierstrikken, bijvoorbeeld voor originele geschenkdozen, zorg voor lange, smalle netjes. Gewoon de uiteinden van de netjes samenvoegen en ze in het midden vastmaken, om kleine strikken in verschillende kleuren te maken die je dan alleen kunt gebruiken of met andere kunt combineren om grotere strikken in verschillende kleuren te maken.

De werkwijze van drie geïllustreerde creatieve projecten kan in detail worden bekeken door de video https://www.youtube.com/watch?v=2WNd96Ied_8 te bekijken waaruit ze zijn genomen op het YouTube-kanaal van @CreaconHippyWitch.

Uiteraard is de meest praktische manier om altijd het nodige materiaal te hebben, om van tijd tot tijd geschikte netjes opzij te leggen voor hergebruik, zodat je een voorraad kunt aanleggen.

Welke van deze ideeën inspireert je in het bijzonder?

Advertisement