Verwijder stof echt uit je huis met deze eenvoudige trucs

door Natasja

04 Februari 2023

Verwijder stof echt uit je huis met deze eenvoudige trucs
Advertisement

Van alle taken die we bij het schoonmaken van het huis moeten uitvoeren, is het verwijderen van stof misschien wel de meest irritante: niet alleen vanwege het ongemak dat ontstaat door de onvermijdelijke verspreiding van de opdringerige deeltjes in de lucht bij het verwijderen, maar ook en vooral omdat we na korte tijd zeker weer opnieuw moeten beginnen. In feite lijkt het huis stof met een ongelooflijke snelheid te kunnen produceren en het duurt maar een paar dagen voordat al ons werk ongedaan wordt gemaakt door de dunne, ondoorzichtige laag die zich dan overal in huis weer heeft gevestigd.

Wist je dat er trucs zijn om er echt vanaf te komen en het opnieuw verschijnen ervan te vertragen? Laten we het samen uitzoeken.

Advertisement

1. Orde

1. Orde

Creativo

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het eerste geheim van een stofvrij huis is orde. De accumulatie van een groot aantal voorwerpen op het oppervlak van de meubels, op planken en rekken is een duidelijke uitnodiging tot stofafzetting en hoe meer voorwerpen in het zicht staan, hoe meer stof zich erop zal afzetten. Als je niet veel tijd hebt, is het daarom beter om alle snuisterijen en andere decoratieve voorwerpen op te bergen in een kast of vitrinekastje, die, hoe mooi ze ook zijn, ook veel tijd vragen voor het schoonmaken en zeer vaak moeten worden afgestoft. In kledingkasten is het beter om ongebruikt linnengoed op te bergen in dozen en vacuümzakken; je wint ruimte en vermindert de kans dat stof en vuil zich ophopen.

Advertisement

2. Stoffen

2. Stoffen

Creativo

Bij het schoonmaken van het huis is het belangrijk te beginnen met het textiel door de tapijten op het balkon of in de tuin uit te kloppen en ze vervolgens minstens één keer per week zorgvuldig te stofzuigen, vaker als je dieren in huis heeft. Gordijnen moeten ten minste twee keer per jaar worden gewassen, zodat ze altijd schoon en stofvrij zijn. Banken en kussens moeten zorgvuldig worden gereinigd van alle kruimels en vuil, waarbij ook in de plooien moet worden schoongemaakt, waar vuil zich vaak nestelt en verstopt. Beddengoed moet ook vaak worden verschoond, ten minste eenmaal per week, en vaker bij warm weer. Bij het verschonen van het beddengoed helpt het om de matras en de kussens naar buiten te brengen en er krachtig op te slaan om ze van stof en mijten te ontdoen, net als stofzuigen. De matras moet twee keer per jaar worden gekeerd.

3. Afstoffen

3. Afstoffen

Creativo

Gebruik voor het afstoffen uitsluitend microvezeldoeken, de enige die stof doeltreffend kunnen verwijderen dankzij hun antistatische kracht die het stof aantrekt. Om de werking ervan te verlengen kun je ze bevochtigen met een mengsel van water en azijn, waardoor het afstoffen ook een reinigende en polijstende werking krijgt. Denk bij deze handeling altijd aan de radiatoren: ze zijn een van de belangrijkste plaatsen voor stofafzetting en in de winter verspreiden ze het stof door de hele kamer wanneer ze in gebruik zijn. Twee keer per jaar, in het voorjaar na het uitschakelen en in het najaar voor het weer inschakelen, is het een goed idee om ze grondig schoon te maken. Was de microvezeldoeken na gebruik in de wasmachine zonder wasverzachter om te voorkomen dat ze hun antistatische werking verliezen. Maak in plaats daarvan de vloeren dagelijks schoon met bezem en stoffer en gebruik minstens twee keer per week een stofzuiger. De stofzuiger moet ook altijd schoon zijn: zorg er bij elk gebruik voor dat het filter vrij is van resten, om te voorkomen dat er direct na het stofzuigen stof wordt gerecirculeerd.

4. Wassen

4. Wassen

Creativo

Last but not least: het wassen van de vloeren, waarbij de laatste resten van eerdere schoonmaakwerkzaamheden worden opgevangen. Je kunt deze handeling uitvoeren met een dweil of een mop; als je natuurlijke producten wilt gebruiken, kun je water met azijn of baking soda of Marseillezeep gebruiken, afhankelijk van het type vloer dat je in huis hebt. De vloeren moeten ten minste twee keer per week worden gewassen om te voorkomen dat het stof zich in korte tijd weer ophoopt.

Welke strategieën gebruik jij om stof te verwijderen?

Advertisement