Olie gieten zonder fouten: de doptruc die je moet onthouden

door Natasja

27 Januari 2023

Olie gieten zonder fouten: de doptruc die je moet onthouden
Advertisement

Olie uit de fles gieten lijkt heel eenvoudig, maar soms leidt het tot kleine rampen: er zijn namelijk olieflessen die een schenktuit op de opening hebben, die er al in zit en zichtbaar is op het moment dat je de dop eraf draait, terwijl andere er geen hebben. En bij die flessen kan het gebeuren dat je, met een gebaar dat iets minder beheerst is dan normaal, een werkelijk overdreven hoeveelheid olie in de pan giet.

Een alternatief is een lepel gebruiken, maar dat is omslachtiger en tijdrovender. Sommige mensen zullen zeggen "maar waarom gebruik je niet het lipje?". Nou, niet iedereen kent deze truc. Of liever gezegd, meer dan een truc, is het echt een handig mechanisme dat wordt aangeboden door flessen die het lastigst te hanteren leken. Lees verder om erachter te komen waar we het over hebben, als je het nog niet weet.

via sorridiincucinaconmanu/Instagram

Advertisement
sorridiincucinaconmanu/Instagram

sorridiincucinaconmanu/Instagram

Plastic flessen met zaadolie van verschillende soorten hebben meestal een lipje. Je vindt het lipje zodra je de dop losschroeft: het is die met een ringetje waaraan je moet trekken zodat het hele lipje wordt opgetild, waardoor het loskomt van de rest van het plastic van de flesopening.

Velen denken, onbewust, dat deze plastic flap die moet worden losgemaakt slechts een verzegeling is, om de olie te bewaren en te voorkomen dat deze wordt gemorst voordat de verpakking wordt geopend, na aankoop. En dat is natuurlijk de primaire functie, maar dat lipje vervult ook een andere taak: hij wordt een filter waarmee je de hoeveelheid ingegoten olie kunt doseren.

Als het lipje eenmaal los is, hoef je het alleen maar om te draaien en weer in de behuizing te steken, totdat je merkt dat het vastzit. Je krijgt nu een platte plastic schijf over de opening, maar die reikt niet tot aan de rand: in die ruimte die vrij blijft komt de ideale hoeveelheid olie door om verspilling te voorkomen.

Hoe eenvoudig het is, zie je in deze video https://www.instagram.com/p/Ccnbe1EjshA van het account sorridiincucinaconmanu op Instagram. Een enkel gebaar dat heel veel gedoe voorkomt!

Als je deze truc nog niet kende, is het zeker de moeite waard om hem te bewaren voor de toekomst!

Advertisement