Je kunt van houten boekenkasten een prachtig dressoir maken: zo doet je dat

door Natasja

21 Januari 2023

Je kunt van houten boekenkasten een prachtig dressoir maken: zo doet je dat
Advertisement

Voor wie bijzonder creatief is brengt elk voorwerp duizend mogelijkheden met zich mee om iets anders te worden. Zelfs eenvoudige en gewone meubels kunnen met een snufje fantasie en een flinke dosis vindingrijkheid en handigheid tot iets anders worden omgevormd.

Dit geldt vooral voor bepaalde soorten elementen die bijzonder gemakkelijk te demonteren en weer in elkaar te zetten zijn en met vormen die tot iets anders kunnen worden gecombineerd. Als je naar deze kenmerken kijkt, zijn bijvoorbeeld Ikea-meubels, die goedkoop zijn en meestal geschikt om zonder veel moeite of hulp van buitenaf in elkaar te worden gezet, prima. Het gaat natuurlijk om elementen die klein genoeg zijn om gemakkelijk te hanteren.

Ben je nieuwsgierig om beter te begrijpen waar we het over hebben? Lees hieronder verder en het zal je duidelijker worden.

via @dalia.ea/TikTok

@dalia.ea/TikTok

@dalia.ea/TikTok

Er is iemand op TikTok die met succes tutorials en tips deelt met betrekking tot de wereld van home design. We hebben het in dit geval over @dalia.ea, een profiel dat wordt beheerd door Dalia Aly, een architecte met een passie voor kunst, design en interieur. @dalia.ea heeft onder andere een video gedeeld waarin ze laat zien hoe ze een aantal bij Ikea gekochte boekenkasten heeft omgetoverd tot een prachtige horizontale woonkamerkast (wat algemeen bekend staat als een dressoir). Het proces, dat gemakkelijk te extrapoleren is uit de video, is heel eenvoudig en kan in een paar stappen worden samengevat. 

  • Koop allereerst twee grote staande boekenkasten met zes schappen, een middelgrote boekenkast met drie schappen, zes lijsten en enkele ronde houten schalen.

Advertisement
@dalia.ea/TikTok

@dalia.ea/TikTok

  • Voeg de twee grote boekenkasten samen en plaats ze horizontaal om een lange, lage kast te vormen. 
  • Haal de middelste boekenkast uit elkaar en gebruik de verschillende onderdelen ervan om de binnenplanken van de nieuwe kast die je maakt te maken.
  • Bekleed de binnenkant van het glas van de lijsten met canvas, zodat het ondoorzichtige flappen worden waarmee je delen van het kleine dressoir zult afsluiten.
  • Boor de houten schalen en maak in het midden gaten met dezelfde diameter als de poten die je erin zult steken om ze aan de kast te bevestigen.
@dalia.ea/TikTok

@dalia.ea/TikTok

  • Lijm de schalen aan elkaar, zodat ze een soort schijven vormen die aan de onderkant van de kast worden bevestigd.
  • Steek de poten in de schijven die je hebt gemaakt en bevestig ze met schroeven aan de voet van het dressoir. 

Met deze paar stappen krijg je je mooie kast op maat en kun je zeggen dat je hem zelf hebt gemaakt. Natuurlijk is iedereen vrij om naar eigen smaak veranderingen en variaties aan te brengen, bijvoorbeeld aan de poten van de kast of aan de kleur en het materiaal voor de bekleding van de binnenkant van de deuren. Als je zin hebt om je wat meer te verdiepen om het proces in de praktijk te brengen en iets echt zelf te maken, kun je stap voor stap volgen door de video https://www.tiktok.com/@dalia.ea/video/7148410968068869377 in kwestie te bekijken op het profiel van @dalia.ea.

Heb je niet meteen zin om aan de slag te gaan?

Advertisement