5 goede redenen om altijd een beetje salie in huis te hebben

door Natasja

26 Januari 2023

5 goede redenen om altijd een beetje salie in huis te hebben
Advertisement

Salie is een van 's werelds bekendste aromatische en geneeskrachtige planten: het wordt in veel verschillende culturen niet alleen gebruikt om gerechten op smaak te brengen, maar ook als therapeutisch middel vanwege zijn eigenschappen, te beginnen met zijn onmiskenbare geur. Het is ook een zeer winterharde en gemakkelijk te kweken plant die vaak zelfs koude temperaturen buiten verdraagt, zodat hij jaar na jaar terugkomt, klaar voor gebruik in alle seizoenen.

Het vereist dus weinig zorg, maar biedt veel voordelen. De geur ervan is uiterst ontspannend en goed voor je welzijn, dus waarom er thuis geen gebruik van maken met enkele eenvoudige DIY methodes? Ontdek er hieronder enkele.

Advertisement
Creativo

Creativo

Weg met onaangename geuren

Saliebladeren kunnen het huis parfumeren, waardoor onaangename geuren verdwijnen. Dus als je in de keuken bent, kun je bijvoorbeeld een klein pannetje water met ook twee of drie salieblaadjes op het fornuis zetten op laag vuur en het een half uur of een uur laten sudderen. Het is een eenvoudige methode om eventuele geuren die tijdens het koken zijn ontstaan te verdrijven.

Ook kun je de oven direct na het bakken gebruiken terwijl hij nog warm is, waarbij je de deur op een kier laat staan, zodat de aangename geur kan ontsnappen zonder dat de binnenkant te snel afkoelt.

Als ook de radiatoren aan zijn, zet dan een kleine hittebestendige schaal met een beetje water en twee blaadjes salie erop en het werkt als een luchtverfrisser.

Brandende salie

Het is een praktijk die niet alleen een aangenaam geur verspreidt, maar die lange tijd werd beschouwd als een drager van welzijn, omdat het negatieve energieën in huis kan verdrijven. Het proberen waard! Je hebt een bosje gedroogde salietwijgen nodig, slechts aan één uiteinde samengebonden of ook met keukentouw omwikkeld: je moet te werk gaan zoals bij wierook, waarbij je alleen het uiteinde in brand steekt zonder een felle vlam te creëren die alles snel verbrandt, maar langzaam verteert, waardoor een heldere rook in dunne wervelingen ontstaat. Wees altijd voorzichtig waar je brandt: het is het beste om het bosje in een glazen of metalen of keramische houder te leggen, eventueel gevuld met zand of aarde, om te voorkomen dat je per ongeluk iets anders verbrandt.

Je kunt het op één plek laten staan om te branden of door elke kamer gaan met deze DIY 'wierook' in de hand.

DIY ontvetter

Week wat gedroogde salieblaadjes (4 of 5) in een halve liter witte azijn in een glazen pot gedurende een week of twee. Filter en gebruik vervolgens dit geconcentreerde product door het te verdunnen met water. Gebruik 400 ml water voor elke 100 ml gearomatiseerde azijn. Geweldig voor alle schoonmaakwerkzaamheden waarbij je azijn nodig hebt (o.a. glas, sanitair, gootstenen/wastafels).

Het is echt de moeite waard om een salie plantje in huis te hebben, vind je ook niet?

Advertisement