Vieze strijkijzerzool: je kunt hem weer laten glimmen met 3 goedkope DIY methodes

door Natasja

28 Januari 2023

Vieze strijkijzerzool: je kunt hem weer laten glimmen met 3 goedkope DIY methodes
Advertisement

Veelvuldig gebruik van het strijkijzer, alsmede het lange tijd ongebruikt laten - zonder het grondig te hebben gereinigd, met name binnenin het reservoir - kan gemakkelijk leiden tot het ontstaan van vlekken op de zool die in contact komt met de stoffen. Die vlekken kunnen kalkafzettingen zijn als gevolg van het gebruik van stoom (en dan is periodiek onderhoud nodig om dat te voorkomen), of gewoon van korsten als gevolg van kleine brandvlekken, die gemakkelijk ontstaan bij contact met zoveel verschillende materialen, die verschillend reageren op warmte.

Wat kan er gedaan worden om de ijzeren zool weer zo goed als nieuw te maken? Er kunnen verschillende eenvoudige en goedkope DIY methodes worden toegepast, zoals hieronder aangegeven.

Advertisement
Independent-Rate8448/Reddit

Independent-Rate8448/Reddit

  • Bakpapier en zout: neem een vrij groot stuk bakpapier, alsof je een kleine bakplaat bekleedt. Het is belangrijk dat het papier van de geoliede of gewaxte soort is, die hittebestendig is. Giet er grof zout (of gewoon keukenzout) bij, zelfs een paar eetlepels. Verwarm ondertussen het strijkijzer tot het maximum en ga dan over het zout, bovenop het papier, net alsof je aan het strijken bent. Het duurt even, maar deze vorm van 'DIY schuurpapier' slaagt er in het schoon te maken!
  • De kaarsenmethode: ook hier verwarm je het strijkijzer enkele minuten tot de maximale temperatuur. Schakel het dan uit en wacht tot het is afgekoeld tot het punt waarop je elke kaars die je op het strijkijzer wrijft kunt smelten. Als het smelt, neemt de was ook het vuil mee. Als het strijkijzer meer is afgekoeld, neem je een droge doek (ook een vod, mits schoon) en veeg je alle was met het vuil weg.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Zout en witte azijn: verwarm in een kleine pan een vingervol witte azijn en giet er een paar eetlepels zout bij. Wanneer dit is opgelost, zet het vuur uit, haal de pan van het fornuis en wacht tot deze een beetje is afgekoeld. Neem vervolgens een schone doek of een (zachte) spons en drenk deze met handschoenen aan in de verwarmde azijn en veeg het vervolgens over de strijkijzerzool. De geur zal een beetje sterk zijn, maar snel verdwijnen.

Wat is jouw favoriete methode om de strijkzool schoon te maken?

Advertisement