DIY kaarsen in houten schalen: het winnende idee om te kopiëren

door Natasja

18 Januari 2023

DIY kaarsen in houten schalen: het winnende idee om te kopiëren
Advertisement

Er zijn echt duizend manieren om met kaarsen te decoreren, vooral als je kijkt naar DIY projecten. Een die steeds populairder wordt, is het met de hand maken van kaarsen, waarbij houten schalen als houder worden gebruikt. In het Engels worden ze Dough Bowls genoemd, omdat de schalen die voor dit soort projecten worden gebruikt niet uit hout zijn gesneden zoals een beeldhouwwerk, maar het resultaat zijn van het modelleren van houtpulp (dough betekent eigenlijk deeg). Dit betekent echter niet dat schalen, kommen en andere soortgelijke voorwerpen die op traditionele wijze van hout zijn gemaakt, niet op dezelfde manier kunnen worden gebruikt.

Als je eenmaal een schaal hebt gevuld met was en lonten, dan heb je een uniek en zeer charmant stuk om te gebruiken als tafeldecoratie of om misschien de salontafel in de woonkamer mee te versieren. De gelegenheden en toepassingen zijn talrijk, maar laten we eens nader bekijken hoe ze kunnen worden gemaakt.

Advertisement
CourageInStone/Etsy

CourageInStone/Etsy

Deze schalen van houtpulp worden het meest gebruikt: je kunt ze ook online vinden, en ze kunnen veel verschillende vormen hebben. Als je echter ook andere stukken gebruikt, misschien voorwerpen die ooit dienbladen waren die in de keuken werden gebruikt en die een beetje beschadigd zijn geraakt, zijn die ook goed. Je krijgt juist een zeer verfijnd resultaat als je handgemaakte houten stukken gebruikt.

Advertisement

Om de lonten op hun plaats te houden bij het gieten van de vloeibare was, kun je houten stokjes (ook satéstokjes) gebruiken die aan elkaar zijn gebonden en op de randen rusten. Gebruik zoveel lonten als je wilt, en denk eraan dat er meerdere nodig zijn, zodat er één niet overspoeld wordt door alle was die langzamerhand smelt.

Het is meestal gevuld met was tot aan de rand. Wat de presentatie betreft, kun je de schalen vervolgens omringen met takjes en bladeren, of aan een kant een hoge vaas met een compositie van takken en bladeren, zelfs nep, neerzetten.

Net als bij gewone kaarsen kun je de was ook lekker laten ruiken door er gedroogde kruiden in te doen: lavendelbloemen zijn altijd een goede keuze.

Ook hier, takjes van een spar of een geurende conifeer, samen met gedroogde sinaasappelschijfjes: perfect voor de koude seizoenen.

Advertisement

En als een van deze kaarsen op het dienblad je doen denken aan de strandsfeer? Schelpen en zand kunnen een mooie decoratie vormen.

En ook vetplanten, misschien niet de echte, maar die van was, kunnen een schattige versiering zijn voor deze kaarsen.

Zou je willen proberen je eigen kaarsenschaal te maken?

Advertisement