Rode of bruine vlekken in eieren? Dat is wat het is

door Natasja

06 Januari 2023

Rode of bruine vlekken in eieren? Dat is wat het is
Advertisement

Eieren zijn altijd een waardevol voedingsmiddel geweest voor wie een omnivoor dieet volgt. Ze zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen voor ons lichaam en de consumptie ervan wordt echt belangrijk geacht voor ieders welzijn en gezondheid. Ze moeten echter met aandacht worden geconsumeerd, waarbij erop moet worden gelet dat ze niet bedorven zijn en dat er voorzichtig wordt omgegaan met de hoeveelheid. Een teveel zou effecten kunnen veroorzaken die tegengesteld zijn aan de gewenste gezonde effecten.

Het is ook raadzaam om eieren te kiezen van kippen die niet afkomstig zijn uit de intensieve veehouderij en een vrije uitloop hebben. Redenen waarom je grote detailhandelaren zoveel mogelijk moet vermijden en de voorkeur moet geven aan markten of boeren die je kent. Dit alles moet gebeuren om de gezondheid te beschermen en het milieu te ontzien.

Al deze informatie maakt je misschien achterdochtig en overdrijf je soms bij het beoordelen van elk miniem aspect van de kwaliteit van een ei dat je gaat consumeren. Zozeer zelfs, dat zelfs een klein rood puntje in de dooier of het eiwit je letterlijk kan doen schrikken, zelfs als er geen reden voor is. Lees hieronder verder om te ontdekken waar we het over hebben.

Advertisement
actuallygonzo/Reddit

actuallygonzo/Reddit

Het gebeurt dat je bij het openen van het ei om het op te eten, stippen of kleine rode of bruine vlekken tegenkomt die meestal in de dooier en soms ook in het eiwit aanwezig zijn. Evenzo kan je hiervan schrikken omdat je twijfelt aan de eetbaarheid van het voedsel of aan de vraag of dat ei al dan niet bevrucht kan worden.

Er bestaat een algemene misvatting dat die stippen betekenen dat de eicel bevrucht is. En het is normaal dat sommige mensen zich daarbij ongemakkelijk of zelfs schuldig voelen, wetende dat wat ze eten een kuiken kan zijn geworden. Dit heeft te maken met verschillende soorten gevoeligheid. Degenen die overdreven gevoelig zijn, zullen echter blij zijn te weten dat die vlekjes niets te maken hebben met de bevruchting van het ei.

De rode of bruine vlekken zijn niets anders dan kleine vlekjes bloed, min of meer gestold, als gevolg van het scheuren van bepaalde bloedvaten tijdens het eivormingsproces. Dit is een natuurlijk verschijnsel en vergelijkbaar met wat ook bij mensen gebeurt. En het heeft niets te maken met de bevruchting of de eetbaarheid van de eieren zelf. Zodra je ze vindt, kun je ze veilig opeten. 

Kende je deze merkwaardige informatie al? 

Advertisement