De 'slimme' pot: een origineel alternatief voor klassieke ingemaakte groentenpotten

door Natasja

25 Oktober 2022

De 'slimme' pot: een origineel alternatief voor klassieke ingemaakte groentenpotten
Advertisement

Ingemaakte groenten in azijn of olie behoren tot de meest geconsumeerde voedingsmiddelen, vooral door mensen die daar bijzonder gek op zijn. Er zijn er oneindig veel te koop en net zo gevarieerd zijn de producten die thuis kunnen worden bereid. Het behoort tot vele culinaire tradities om ze te bereiden en te bewaren, om een voorraad in te slaan. En wat ze gemeen hebben, zowel gekochte als zelfgemaakte, is dat ze altijd worden bewaard in klassieke glazen potten met metalen doppen en luchtdichte sluitingen.

Deze potten lijken de beste, handigste en meest hygiënische manier om allerlei soorten voedsel te bewaren en te consumeren. Tenminste, tot nu toe. Want sinds enige tijd zijn er heel speciale potten te koop die een hele verandering kunnen teweegbrengen in de manier waarop we augurken, olijven, paprika's, wortelen en alles wat in azijn of olie kan worden bewaard, consumeren. 

via @homewithchloex/TikTok

Advertisement
@homewithchloex/TikTok

@homewithchloex/TikTok

Op TikTok liet @homewithchloex, een creator die gevolgd wordt voor huis- en schoonmaaktips en trucs, in een video dit bizarre maar ingenieuze voorwerp zien. 

Het is een pot met een zandlopervorm waarbij de bovenkant ruimer is dan de onderkant. Dit is het gevolg van het feit dat de pot ontworpen is om het vloeibare gedeelte van het vaste gedeelte van ingemaakte groenten te scheiden op verschillende momenten van consumptie en bewaring. Het systeem is vergelijkbaar met dat van een zandloper die, wanneer hij wordt omgekeerd, de inhoud van boven naar beneden laat vallen. In dit geval betekent de verschillende breedte van de twee ruimten dat de grote ruimte zowel vloeistof als vaste stof kan bevatten bij de opslag. Door hem om te draaien, daarentegen, loopt de vloeistof weg in de kleinere ruimte en blijft het voedsel onbedekt op het moment van consumptie. 

Het is een slimme oplossing om de azijn en olie uit te sparen die vaak na elke consumptie moeten worden toegevoegd om de verschillende groenten te bedekken. En dan kan het een manier zijn om geen borden of schalen te gebruiken om deze lekkernijen te presenteren bij diners, lunches of aperitiefjes. Vooral bij informele gelegenheden is het direct op tafel zetten van de pot een heel origineel idee dat het verschil maakt. 

Als je met eigen ogen wilt zien hoe deze pot werkt en misschien wilt besluiten hem te kopen, kun je de video https://www.tiktok.com/@homewithchloex/video/7128107071282679045 op het eerder genoemde profiel bekijken.  

Je zult er waarschijnlijk meteen veel van willen verzamelen!

Advertisement