Marseillezeep in de was: gebruik het zoals grootmoeders deden voor een ideale reiniging

door Natasja

02 Januari 2023

Marseillezeep in de was: gebruik het zoals grootmoeders deden voor een ideale reiniging
Advertisement

Marseillezeep is werkelijk een van de meest gebruikte producten aller tijden bij huishoudelijke karweitjes. Het staat vooral bekend als een onmisbare bondgenoot bij de was, maar is ook een zeer populair ingrediënt geworden bij de bereiding van vele andere was- en schoonmaakmiddelen, ook voor DIY.

Het heeft een eenvoudige formulering, gebaseerd op natuurlijke ingrediënten (hoewel er soms kunstmatige smaakstoffen zijn) en een zeer lage prijs, maar bovenal is het effectief op heel veel verschillende manieren. Maar hoe doe je dat als je de klassieke zeep gebruikt om de was schoon te maken? Vooral in een tijdperk waarin het zware werk altijd door huishoudelijke apparaten wordt gedaan? Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Omdat het een milde zeep is door zijn huidvriendelijke formulering (maar het is altijd goed om de ingrediëntenlijst te controleren om er zeker van te zijn dat er echt alleen plantaardige olie, water en natronloog in zit), hoewel effectief, kan het op vrijwel alle stoffen worden gebruikt, ook op kasjmier,  lingerie die met de hand moet worden gewassen en zelfs babykleding.

Om hardnekkige vlekken te verwijderen, kun je het gebruiken als voorbehandeling van kleding: maak een stukje zeep nat en wrijf het over de stof, laat het een film vormen op de vlek, laat het drogen. Pas dan kun je het kledingstuk verder wassen zoals je gewend bent, met het juiste programma en de middelen van je voorkeur.

Als je daarentegen de Marseillezeep wilt gebruiken om een DIY schoonmaakmiddel te maken, zorg dan voor het volgende:

  • een grote pan;
  • 3 liter water;
  • 150 gram Marseillezeep (je kunt het in vlokken maken of raspen);
  • 220 gram baking soda.

Ga als volgt te werk:

  1. Giet het water in de pan en breng het aan de kook;
  2. Giet de baking soda en de geraspte zeep erbij;
  3. Roer met een houten lepel tot er geen klontjes meer zijn.
  4. Laat afkoelen.
  5. Bewaar in een luchtdichte houder, een glazen pot met een goed sluitend deksel is ook prima.

Vergeet niet de houder goed te schudden voordat je het schoonmaakmiddel gebruikt. Je kunt het ook geuriger maken door tijdens de bereiding 10 of 20 druppels van een willekeurige essentiële olie toe te voegen.

Met weinig geld heb je een eindeloze voorraad van een multifunctioneel schoonmaak-/wasmiddel!

Advertisement