Hydrocultuur: welke planten om mee te beginnen voor een gemakkelijke overgang van aarde naar water

door Natasja

01 Januari 2023

Hydrocultuur: welke planten om mee te beginnen voor een gemakkelijke overgang van aarde naar water
Advertisement

Hydrocultuur is een zeer oude kweektechniek, die echter pas de laatste decennia populair is geworden. Het bestaat uit het kweken van planten zonder aarde, gewoon met water en, indien nodig, geëxpandeerde klei om de wortels te ondersteunen en te zorgen voor een betere beluchting. Daarvoor zijn een paar eenvoudige materialen nodig: een pothouder zonder drainagegaten, een pot met geëxpandeerde klei waarin de plant komt te staan, een niveaumeter om steeds de juiste hoeveelheid water te garanderen en een specifieke voedingsoplossing.

De overgang van teelt in aarde naar teelt in water is nogal ingewikkeld en niet alle planten verdragen het; het is noodzakelijk om de wortels grondig te reinigen van de aarde en de plant in de pot met geëxpandeerde klei te plaatsen, de pothouder te vullen met water tot het niveau en tenslotte de pot te plaatsen.

Planten hebben op deze manier minder onderhoud nodig, hebben een grotere waterautonomie en groeien sneller. Maar welke planten zijn het meest geschikt om te beginnen in deze teelt? Zeker de planten die zich al door stekken hebben voortgeplant, die beter zijn aangepast aan het substraat en de vochtigheid. Laten we er samen enkele ontdekken.

Advertisement

1. Tulp

Bollen, zoals stekken, zijn ook zeer geschikt voor beginners omdat ze zich heel gemakkelijk aan deze techniek aanpassen. Tulpen zijn een goed idee om mee te beginnen: leg de bollen gewoon bovenop een handvol kiezelstenen en vul de pot met water tot de onderkant van de bol de pot net raakt, nooit zo ver dat hij bedekt is, anders kan hij gaan rotten. Bewaar ze op een warme, lichte plaats en je zult zien dat de tulpen het hele jaar door bloeien.

Advertisement

2. Amaryllis

De amaryllis is een andere prachtige bolbloem die je binnenshuis kunt kweken om wat kleur te geven en die heel goed in water kan groeien, hoewel het wel enige zorg vereist. De procedure is dezelfde als voor de tulp en als je de plant op een warme, lichte plaats houdt, zul je hem snel zien bloeien. Let goed op het waterniveau: het mag de bol nooit raken om te voorkomen dat deze gaat rotten en ververs het regelmatig zodat het altijd schoon is.

3. Hyacint

Een andere bolplant die gemakkelijk in water kan worden gekweekt is de hyacint. Deze plant kan gemakkelijk worden gekweekt in een pot of glas gevuld met water tot net onder de standplaats van de bol. Om de wortels te laten ontwikkelen, moeten ze minstens zes weken op een koele, minder dan 10 graden, en donkere plaats worden bewaard. Je kunt de plant naar een lichte plaats verplaatsen wanneer je een groene uitloper van ongeveer 7 cm ziet, waarbij je het glas af en toe een halve slag draait om te voorkomen dat het omvalt.

4. Rozemarijn

Aromatische planten kunnen ook gemakkelijk onder hydrocultuur worden gekweekt, vooral als ze zijn ontwikkeld uit een stek. Hydrocultuur laat kruiden zelfs sneller groeien en heeft een hoger gehalte aan essentiële oliën, met interessante voordelen voor hun gebruik in de keuken. Rozemarijn kan worden gekweekt in een glazen pot gevuld met water tot aan de wortels op een zeer zonnige plaats.

5. Pothos

Het kweken van pothos in water is mogelijk door te beginnen met een stek met een stengel van minstens 15 cm die in een pot met schoon water wordt ondergedompeld en aan indirect zonlicht wordt blootgesteld. De wortels zullen na 7-14 dagen uitlopen en je kunt ervoor kiezen om ze in het water te laten staan, ook als het tijd is om ze naar de grond te verplaatsen. Bij teelt in water is elke 4-6 weken vloeibare mest nodig om de groei te bevorderen.

Advertisement

6. Anthurium

Anthurium kan zich ook goed aanpassen aan de teelt in water, mits bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. De kamertemperatuur moet tussen 18 en 30 graden liggen, de luchtvochtigheid moet hoog zijn, er moet voor luchtcirculatie worden gezorgd en er moet voldoende licht zijn. Het is ook raadzaam regelmatig te bemesten met minerale meststoffen die rijk zijn aan fosfor en kalium.

7. Aloë

Aloë is een van de vetplanten die het best aangepast is aan het groeien in water. Je moet echter oppassen dat je niet te veel water geeft, anders gaan de wortels rotten.

Advertisement

8. Orchidee

De orchidee kan worden omgezet in hydrocultuur zolang de plant gezond is en de hulpmiddelen gesteriliseerd. Het is raadzaam de pot voor gebruik te steriliseren met bleekmiddel of ontsmettingsmiddel of door hem te koken. De plant moet dan uit zijn vorige pot worden gehaald en alle wortels moeten worden gespoeld om alle resterende grond en schors te verwijderen. Snij alle rotte of droge wortels af en ontsmet ze vervolgens met waterstofperoxide. Je kunt ze nu verpotten en pas dan 2-3 cm water op de bodem doen, zodat alleen de wortelpunten nat zijn. 

Welke plant heb jij gekozen om met hydrocultuur te beginnen?

Advertisement