Kerstcactus: hoe hem eenvoudig te vermeerderen d.m.v. een stekje

door Natasja

08 December 2022

Kerstcactus: hoe hem eenvoudig te vermeerderen d.m.v. een stekje
Advertisement

De kerstcactus (Schlumbergera truncata) is een prachtige vetplant van Braziliaanse oorsprong met een kleurrijke winterbloei, die een van de meest voorkomende planten in huis is vanwege zijn zeer decoratieve uiterlijk en zijn teeltgemak. Zijn naam is afgeleid van het tijdstip van zijn bloei, die meestal rond de kersttijd plaatsvindt en de omgeving tijdens de feestdagen helpt op te fleuren. Het is een plant die veel indirect licht en weinig grond nodig heeft, niet van stilstaand water houdt en geen temperaturen onder de 10 graden verdraagt, hoewel hij in de zomer wel naar buiten kan. 

Wat als je meerdere exemplaren van dit wonder wilt voor verschillende kamers in huis? Niets is eenvoudiger: je hoeft hem alleen maar te vermeerderen via stekken! Dit moet gebeuren in het voorjaar of in ieder geval 1-2 maanden na de bloei. Laten we samen de stappen en mogelijke manieren ontdekken.

Advertisement

1. Stekken in water

1. Stekken in water

Frannn Life/YouTube

Voor de voortplanting in water, haal 2-3 segmenten stekken, een glazen pot en vloeipapier of twee stroken plakband. Vul de pot met water en dompel het eerste segment van de stek erin, zet het vast met vloeipapier of plakband zodat het in het water hangt en de bodem van de pot niet raakt. Laat de pot in een goed verlichte ruimte met indirect licht staan en wacht tot er wortels van dezelfde lengte als de beginstek zijn gegroeid; je zult de eerste wortels na ongeveer 2 weken zien en ze zullen pas na 6 tot 8 weken klaar zijn.

Pas als de wortels voldoende lang zijn, kun je overgaan tot het verpotten in drainerende grond en de cactus in een zeer lichte en warme ruimte laten groeien, waarbij je alleen water geeft als de grond droog is.

Advertisement

2. Stekken in de grond

2. Stekken in de grond

Frannn Life/YouTube

Vermeerdering door stekken kan ook direct in de grond gebeuren. Ook in dit geval heb je een stek nodig van minstens 2-3 segmenten die je goed moet laten drogen. Plaats de stekken vervolgens ongeveer 1½ centimeter in lichte, drainerende grond, geef ze spaarzaam water om rot te voorkomen en laat ze op een zeer lichte plaats staan. In dit geval zie je de eerste scheuten over ongeveer 3 weken. Als de stek slechts uit één segment bestaat, kun je overgaan tot horizontale vermeerdering door de stek plat op de grond te leggen. In dat geval moet je meer aandacht besteden aan het water geven, vanwege een verhoogd risico op rot.

3. Andere methoden

3. Andere methoden

Empereur Day/Wikimedia Commons

Vermeerdering van de kerstcactus kan ook door zaad en door enten. Het eerste kan worden gedaan door zaden te kopen in een kwekerij of door ze te verkrijgen van een kamerplant, het is erg moeilijk en tijdrovend, terwijl het tweede kan worden gedaan door een deel van de kerstcactus te enten op een stekelige cactusstengel.

Ben je klaar voor het vermeederen?

Advertisement