Moet je de radiatoren schoonmaken? Ontdek hoe je dat doet zonder overal stof te verspreiden

door Natasja

23 December 2022

Moet je de radiatoren schoonmaken? Ontdek hoe je dat doet zonder overal stof te verspreiden
Advertisement

Ze staan altijd op de minst zichtbare plaatsen in de kamers, zodat je ze, wanneer ze niet nodig zijn, bijna vergeet. Maar als ze weer aangaan als de buitentemperatuur daalt, zul je ze elke dag weer opmerken. We hebben het over radiatoren, die helpen de kamers warm te houden en die goed moeten worden onderhouden om optimaal te functioneren. Een van de dingen die je niet mag vergeten te doen is te zorgen voor hun reiniging, die het best van tijd tot tijd grondig moet worden gedaan, dat wil zeggen, waarbij zelfs de moeilijkste spleten worden bereikt.

Om dit te doen zonder stof en vuil te verspreiden over de omliggende oppervlakken, kun je een paar zelfgemaakte trucs toepassen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het eerste wat je moet doen is de plek voorbereiden om de muren, de vloer en de omliggende oppervlakken te beschermen: neem dus wat oude lappen, beschadigde lakens en handdoeken en maak ze vochtig met een beetje water. Plaats ze goed onder de radiatoren die je wilt schoonmaken, maar ook direct erachter, zodat ze aan de muur hangen. Als de radiator zich bijvoorbeeld onder een raam bevindt, leg dan een strook stof op de vensterbank, houd hem op zijn plaats met een zwaar voorwerp en plaats hem achter de radiator.

Neem nu een föhn, zet hem op volle kracht (hoewel het beter is de koude luchtstraal te kiezen), en richt hem op de verschillende spleten van de radiator, om het vuil los te maken, dat vanzelf wordt opgevangen door de verschillende vochtige doeken die er rond en onder zijn gelegd.

Als er vuil is dat moeilijker te verwijderen is met lucht alleen, help jezelf dan niet alleen met traditionele plumeau, maar ook met eenvoudige doeken of handdoeken (zelfs microvezeldoeken) die je ook kunt knopen zodat je een deel ervan in de openingen kunt stoppen en dan op en neer kunt wrijven zonder dat de doek wegglijdt en uit de radiator zelf komt.

Wat oude sokken, vooral dikke zachte, kunnen ook van pas komen. Je kunt het uiteinde van een stok ermee bekleden, die sterk maar dun genoeg moet zijn, zodat je op de moeilijkste plaatsen kunt schrobben.

Voordat je klaar bent, ga er als laatste keer nog een langs met de föhn, en dan hoef je alleen nog maar alle gebruikte doeken te verzamelen en in de wasmachine te wassen!

Advertisement