Geen bakpapier? Ontdek hoe je dit kunt oplossen met alternatieve methoden

door Natasja

04 December 2022

Geen bakpapier? Ontdek hoe je dit kunt oplossen met alternatieve methoden
Advertisement

Ovenpapier is een zeer handig keukenaccessoire voor een groot aantal verschillende kook- en bereidingstaken. Het helpt voorkomen dat voedsel aan de verschillende bakvormen en cakeblikken blijft kleven, en het kan om dezelfde reden ook worden gebruikt in de voorbereidingsfasen vóór het bakken, bijvoorbeeld wanneer er wat voedsel een paar uur in de koelkast moet worden bewaard voordat met de volgende stappen wordt begonnen. Maar als je in de oven moet bakken en er je hebt geen papier klaar liggen om op de bodem van de bakplaat te leggen, wat moet je dan doen?

In dat geval kun je het oplossen met een paar alternatieven, die jegelang van het geval kunt kiezen. We geven er hieronder enkele aan.

Advertisement
Amazon

Amazon

Oma's middel: boter en bloem.

Voordat er bakpapier was, was dit de enige manier om te voorkomen dat ongekookte bereidingen aan de bodem van het bakblik bleven plakken. We kennen allemaal de werkwijze: neem wat boter, niet helemaal koud uit de koelkast, en wrijf het over de hele bakplaat zodat er een dun laagje overblijft, en bestrooi onmiddellijk daarna met een laagje bloem zodat het blijft plakken en alle boter bedekt. Om het gemakkelijker te maken, kun je ook wat boter in de bakplaat laten zitten en deze tijdens het opwarmen in de oven zetten, net lang genoeg om de boter net genoeg te laten smelten, en deze dan met behulp van een keukenkwastje over het oppervlak verdelen. 

Olijfolie

Het alternatief voor boter is olie, die op soortgelijke wijze moet worden gebruikt, maar waarbij ervoor moet worden gezorgd dat slechts een dun laagje wordt uitgesmeerd. Het is, zoals in het vorige geval, vooral nuttig voor het bakken van cakes en taarten, ook hartige.

Aluminiumfoloe

Zilverpapier of aluminiumfolie is nuttig voor het bakken in de oven, maar is iets riskanter bij bereidingen waaraan het tijdens het koken kan blijven kleven. Daarom verdient het, als alternatief voor bakpapier, de voorkeur bij bereidingen die niet te vochtig zijn. Bovendien geleidt het de warmte sneller dan bakpapier, zodat het soms nodig is de temperatuur iets te verlagen of de baktijd zelf te verkorten.

Niets

Er zijn ook gevallen waarin je elke vorm van bescherming voor bakplaten kunt vermijden: bijvoorbeeld wanneer je voedingsmiddelen zoals zaden of peulvruchten, maar ook sneetjes brood en dergelijke moet roosteren. Daarmee is het risico dat ze aan de bodem van de pan blijven plakken immers niet al te groot, dus bij gebrek aan bakpapier is er sowieso geen probleem.

Kortom, je kunt het beter wel in huis hebben, maar ook zonder bakpapier kun je nog veel lekkere dingen koken!

Advertisement