Is het van goede kwaliteit of niet? Ontdek hoe je de details in kleding die het verschil maken, kunt herkennen

door Natasja

14 December 2022

Is het van goede kwaliteit of niet? Ontdek hoe je de details in kleding die het verschil maken, kunt herkennen
Advertisement

Bij het winkelen proberen we allemaal kleding te pakken die mooi is, van kwaliteit, tegen de best mogelijke prijs. Maar soms kan de zoektocht naar een koopje tegen elke prijs leiden tot onaangename verrassingen. Of het kan gebeuren dat je wilt winkelen in een winkel die je niet kent, voor kleding van merken waarmee je niet vertrouwd bent, en dat je wilt zien of het de moeite waard is een bepaald bedrag uit te geven.

Vaak merk je de kwaliteit van een kledingstuk meteen: het type stof, de snit en duizend andere details die het verschil maken, kunnen er voor iedereen uitspringen. Andere keren is echter enige ervaring nodig, of beter gezegd, moet je weten waar je moet kijken om de afwerking van een kledingstuk goed te kunnen beoordelen. Hieronder staan enkele details die het bekijken waard zijn.

Advertisement
Creativo

Creativo

De naad die de geprinte delen verbindt. Het is geen onbuigzame regel, maar meestal worden hoogwaardige kledingstukken zo in elkaar gezet dat de naden onzichtbaar zijn. Dit betekent niet alleen dat ze zo moeten worden gemaakt dat ze niet uitsteken, met vliegende draden en dergelijke, maar ook dat de stofdruk perfect past, alsof er geen enkele onderbreking is. Dat betekent meer tijd verliezen en delen van de stof wegsnijden, wat hogere kosten maar ook een respectabele afwerking oplevert.

De stof: door aanraking kun je gemakkelijk zien of de stof natuurlijk of synthetisch is, en welk niveau het heeft. Het kan echter ook helpen om twee randen van het kledingstuk tegen elkaar te wrijven om te zien of er een soort pluisjes op het oppervlak ontstaan. In dat geval is het vrij zeker dat het kledingstuk binnen enkele wasbeurten zijn vorm verliest.

De geur: soms hebben sommige kledingstukken een onaangename geur, die doet denken aan stinkend plastic. Dit kan het gevolg zijn van de ontsmettingsmiddelen die in magazijnen worden gebruikt en die ook dienen om schimmelvorming of andere problemen te voorkomen. Het goede nieuws is dat je het kledingstuk maar een paar keer hoeft te wassen om het niet meer te ruiken.

Advertisement
ellismarauder/Reddit

ellismarauder/Reddit

Ritsen: die van hoogwaardige kledingstukken zijn bijna onzichtbaar, zodat er geen tandjes of schuiver te zien zijn, die blijven bedekt door de twee stoffen flappen. Ook al zijn ze zichtbaar, ze creëren nauwelijks al te duidelijke lussen, en ze zijn zeker precies genaaid, zonder asymmetrieën.

De kleur: bepaalde kleurstoffen van slechte kwaliteit geven kleur af bij de eerste wasbeurten. Soms kun je dat zien door met een witte papieren zakdoek over het kledingstuk te wrijven: als het gekleurd wordt, zal het ook kleur afgeven tijdens het wassen.

007-Bond-007/Reddit

007-Bond-007/Reddit

De naden langs het kledingstuk zijn soms niet symmetrisch. In die zin dat je, vooral bij bepaalde broeken, kunt zien dat ze om het been "draaien" als ze naar beneden gaan. Dit gebeurt niet bij zorgvuldig gemaakte kledingstukken, dus het is een teken van oppervlakkig werk. Het is niet echt mooi om te zien, en vooral bij het dragen kan het opvallen dat het kledingstuk niet valt zoals het hoort.

Op welke details let jij bij het kopen van kleding?

Advertisement