Houd de voegen schoon met slechts één product

door Natasja

26 November 2022

Houd de voegen schoon met slechts één product
Advertisement

Het is nooit fijn om de donkere lijnen tussen vloer- en wandtegels in huis op te merken: hoe schoner en glanzender de oppervlakken misschien zijn, hoe meer je de vernauwing van die kieren, of voegen, opmerkt. Het is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van hygiëne: als je vuil tussen de tegels constateert, betekent dat waarschijnlijk dat zich niet alleen stof en vuil in die spleten heeft opgehoopt, maar dat er misschien ook schimmelvorming optreedt.

Dit gebeurt vaak in badkamers of misschien op de achterwand van de keuken, vooral in de buurt van fornuizen of spoelbakken, waar vocht zich gemakkelijker kan ophopen. Het schoonmaken van de voegen, op de vloer of op de muren, is precisiewerk, en er zijn veel speciale hulpmiddelen of ook voorwerpen die je nuttig kunt recyclen, maar het is hoe dan ook altijd een vervelend werkje dat tijd en energie kost. Dus waarom help je jezelf niet om deze werkzaamheden zoveel mogelijk uit te stellen? Je zou dat kunnen doen door slechts één hulpmiddel te gebruiken.

via @cleanthatup/TikTok

Advertisement
@cleanthatup/TikTok

@cleanthatup/TikTok

Zoals een schoonmaakexpert op TikTok ons laat zien, namelijk creator Brandon van @cleanthatup, is de bondgenoot die onmisbaar kan blijken een voegenstift. Dit zijn vloeibare producten die precies voor die spleten zijn ontworpen en die de stopverf van een beschermende patina voorzien, waardoor deze waterafstotend wordt en beter bestand is tegen verschillende vormen van vuil die ontstaan. Dat betekent ook dat wanneer je reinigingsmiddelen op de vloer of de muren aanbrengt, de voegen ook gemakkelijker worden gereinigd,

Je vindt ze in winkels, vooral in doe-het-zelf- en gespecialiseerde winkels, en de toepassing is meestal hetzelfde. Zoals je ook in de video https://vm.tiktok.com/ZMFmPW4Ry/ kunt zien, worden ze vaak geleverd met een klein borsteltje waarmee je precies de juiste hoeveelheid in elke spleet kunt aanbrengen. Denk aan een aantal voorzorgsmaatregelen:

  • De voegenstift mag alleen worden aangebracht op voegen die perfect gereinigd en gedroogd zijn. Neem dus de tijd om het vuil weg te werken, en handel zo nodig ook tegen schimmelvlekken met de juiste middelen. Laat het dan volledig drogen voordat je verder gaat met de voegenstift. De tiktokcreator stelt voor 24 uur te wachten, en in ieder geval te controleren of er geen stof, haar of haren in de voeg zitten alvorens de voegenstift aan te brengen.
  • Vaak duurt het enkele uren voordat deze producten volledig zijn geascorbeerd, zelfs een hele dag. Zorg er daarom voor dat niemand daar gaat lopen zo lang als nodig is.
  • Als er per ongeluk te veel product uit de stift haalt, dat ook op de tegels terechtkomt, houd dan een doek of handdoek gereed en wrijf het er voorzichtig af.

Ook dit is een nauwgezet werkje, maar je investeert eerst tijd om later geld te besparen. Heb je het al eens geprobeerd?

Advertisement