Wasmachine: 8 fouten die we allemaal dagelijks maken en die hem kunnen beschadigen

door Natasja

02 December 2022

Wasmachine: 8 fouten die we allemaal dagelijks maken en die hem kunnen beschadigen
Advertisement

De wasmachine was een van de beste uitvindingen van de negentiende eeuw: het apparaat, dat inmiddels niet meer weg te denken is uit onze huizen, bespaart ons veel tijd in het huishouden, doet de was voor ons en stelt ons in staat ons aan andere dingen te wijden. Heel vaak vergeten we echter dat ook de wasmachine, zoals alle machines, voortdurend onderhoud nodig heeft om zijn werk optimaal te blijven doen. Zonder noodzakelijkerwijs grote ingrepen te doen, moeten we er toch voor zorgen dat alle noodzakelijke handelingen worden uitgevoerd, zodat de wasmachine niet voortijdig verslijt.

Wist je dat we allemaal fouten maken als we de was doen? Hier zijn er acht, waarvan je er zeker een paar zult herkennen.

Advertisement

1. Wasmiddelen

1. Wasmiddelen

Creativo

De eerste fout die moet worden vermeden is onvoldoende aandacht te besteden aan de gebruikte wasmiddelen, zowel wat betreft de kwaliteit als de hoeveelheid. Een wasmiddel dat niet specifiek is voor de wasmachine, kan namelijk te veel schuim produceren en de machine beschadigen: het is beter om wasmiddelen te kiezen die specifiek zijn samengesteld voor de wasmachine, beter als ze zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten om het huishoudelijk apparaat te beschermen. Wat de hoeveelheid betreft, denken we ten onrechte dat meer wasmiddel betere resultaten oplevert, maar dat is niet het geval. Te veel wasmiddel veroorzaakt namelijk hetzelfde overtollige schuim als het verkeerde wasmiddel, dat niet alleen de wasmachine zal beschadigen, maar zelfs de vlekken zal bedekken waardoor het wasmiddel ze niet kan verwijderen. Volg altijd de wasvoorschriften voor de juiste dosering!

Advertisement

2. Schoonmaken

2. Schoonmaken

Creativo

We vergeten vaak dat de wasmachine ook gereinigd moet worden. Het is namelijk zeer belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken om ophoping van vuilresten die het kunnen verstoppen te voorkomen. Maar laten we ook denken aan al het andere in de wasmachine. Het kan gebeuren dat je een slechte geur uit de wasmachine ruikt en wanneer dit gebeurt, heb je de neiging dit te negeren en beperk je je ertoe de dosis wasmiddel te verhogen. Maar je kan beter de wasmachine regelmatig schoonmaken met een lege was, eventueel met azijn en bicarbonaat: de wasmachine zal altijd ontsmet, schoon en vrij van onaangename geuren zijn. Als je deze handeling doet, denk dan ook aan het wasmiddelbakje!

3. Teveel wasgoed laden

3. Teveel wasgoed laden

Creativo

Teveel wasgoed laden kan ook schadelijk zijn. Het is waar dat wanneer je haast hebt, het gemakkelijk is om veel vuile kleren te verzamelen en de verleiding groot is om ze allemaal tegelijk te wassen. Maar zo bespaart je geen tijd, integendeel. Een te grote lading bemoeilijkt namelijk de doorgang van water en wasmiddelen, waardoor de weefsels niet diep worden bevochtigd en dus niet goed worden gereinigd. Bovendien kan een te volle trommel de onderdelen van de wasmachine beschadigen. Het is daarom beter te kiezen voor verschillende afzonderlijke maar doeltreffende wasbeurten dan voor één enkele wasbeurt die echter verschillende keren moet worden herhaald. Let ook op de stoffen: de belasting verschilt naargelang de gebruikte stoffen: met katoen kun je de trommel voor 3/4 vullen, met synthetische stoffen voor de helft, met wol voor 1/3.

4. Bevlekte kledingstukken

4. Bevlekte kledingstukken

Creativo

Als de kleren erg vuil zijn, is het belangrijk ze zo snel mogelijk te wassen om de vlekken gemakkelijker te kunnen verwijderen. Denk ook aan het belang van voorbehandeling: om hardnekkige vlekken te verwijderen, is in feite een stap voorafgaand aan het eigenlijke wassen noodzakelijk om een betere reiniging te verkrijgen. Voor uitstekende resultaten zonder toevlucht te nemen tot agressieve chemische schoonmaakmiddelen kun je Marseillezeep, azijn, baking soda of zout en citroen gebruiken.

5. Volle zakken

5. Volle zakken

Creativo

Als je de zakken niet controleert voordat je kleding wast, kun je ook kleine voorwerpen en papieren zakdoekjes in de wasmachine stoppen die in het filter of de leidingen vast kunnen komen te zitten en de wasmachine kunnen beschadigen. Om nog maar te zwijgen van de onuitwisbare inktvlekken die pennen op je favoriete kleding kunnen achterlaten, waardoor je ze moet weggooien. Controleer daarom de zakken goed en zorg ervoor dat ze allemaal leeg zijn. Een andere nuttige tip is het gebruik van waszakken voor ondergoed en kleine kledingstukken: aan het einde van de wasbeurt heb je dan ongetwijfeld evenveel sokken als aan het begin. En je wasmachine wordt gered.

Advertisement

6. Waterhardheid

6. Waterhardheid

Creativo

Geen rekening houden met de hardheid van het water is een andere belangrijke fout bij het gebruik van een wasmachine. In feite kan hard water kleding beschadigen en kalkaanslag veroorzaken in de onderdelen van het apparaat, waardoor korsten ontstaan die op den duur stuk gaan. Om de hardheid van het water te beoordelen, kun je een kleine test uitvoeren: vul een flesje voor 1/3 met kraanwater, doe er een paar druppels vloeibare zeep in en schud ermee. Als er schuim aan het oppervlak ontstaat en het water helder blijft, betekent dit dat het water zacht is, anders is het hard. Afhankelijk van de hardheid van het water zal een andere dosis wasmiddel nodig zijn voor de wasmachine.

7. Plaats van de wasmachine

7. Plaats van de wasmachine

Creativo

Het gebeurt vaak dat de wasmachine hevig schudt en verschuift tijdens het centrifugeren. Dit gebeurt meestal om verschillende redenen: de vloer kan niet vlak zijn, de transportbouten zijn niet verwijderd of de schokbrekers of lagers zijn kapot. In ieder geval kan het probleem van het schudden van de wasmachine gemakkelijk worden vermeden door ervoor te zorgen dat het apparaat correct wordt geplaatst en waterpas staat.

Advertisement

8. Kledingstukken niet scheiden

8. Kledingstukken niet scheiden

Creativo

Het wassen van verschillende stoffen in dezelfde lading bespaart zeker tijd en wasgoed, maar geeft niet dezelfde resultaten in termen van efficiëntie. In feite stelt elke stof andere eisen aan temperatuur en wastijd en door ze allemaal tegelijk te wassen kan de kleding beschadigd raken of het vuil niet effectief worden verwijderd. Het is daarom van essentieel belang de kledingstukken per stof te scheiden en daarbij de wasvoorschriften op de etiketten te lezen. De kleding zal je dankbaar zijn en langer meegaan!

En welke fouten maak jij bij het wassen met de wasmachine?

Advertisement