Rommel in huis: 10 slechte gewoontes die je meteen moet afleren

door Natasja

13 Oktober 2022

Rommel in huis: 10 slechte gewoontes die je meteen moet afleren
Advertisement

Een rommelig huis is niet alleen een esthetisch probleem en een bron van ongemak bij het ontvangen van gasten: rommel heeft een negatieve invloed op het welzijn van de bewoners en zorgt voor verschillende moeilijkheden en vertragingen, niet alleen bij het vinden van voorwerpen die in de rommel begraven liggen, maar ook bij het handhaven van de regelmatige schoonmaakroutine.

Als je chronisch slordig bent en, hoewel je herhaaldelijk hebt geprobeerd te veranderen, je inspanningen altijd vruchteloos zijn gebleken, ben je je er misschien niet van bewust dat er verschillende onbewuste slechte gewoontes zijn die je daarvan weerhouden. Verander die en zelfs rommel zal op magische wijze uit je leven verdwijnen! Hieronder zullen we 10 van deze slechte gewoontes laten zien.

Advertisement

1. Kleren in de wasmachine laten zitten

1. Kleren in de wasmachine laten zitten

Creativo

De was doen is uiterst saai en soms zelfs vervelend, maar vergeten de was op te hangen wanneer de wasmachine klaar is, is waarschijnlijk geen goed idee. Door natte kleren in een afgesloten ruimte te laten drogen, loop je het risico dat je de wasmachine een tweede keer opnieuw moet doen, omdat de was een onaangename natte geur ontwikkelt. Niet zo handig, want het kost je twee keer zoveel tijd en moeite!

Advertisement

2. De tafel vol laten liggen met voorwerpen

2. De tafel vol laten liggen met voorwerpen

Creativo

Het is ongetwijfeld handig om alles wat je nodig hebt bij de hand te hebben en je hebt ook een plek nodig om alles wat je in huis haalt maar niet weet waar je het moeten laten, neer te leggen, maar je spullen op tafel laten liggen tot hij helemaal vol is, geeft het huis een heel rommelig beeld. We weten dat het vermoeiend is, maar doe je best om een plaats te vinden voor alles wat je in je handen krijgt en wijs een afgesloten ruimte toe aan de functie "alles opbergen". Je huis ziet er meteen netter, schoner en eleganter uit!

3. Dingen verzamelen

3. Dingen verzamelen

Creativo

We weten zeker dat je huis niet zo vol staat dat je geen stap kunt zetten zonder ergens op te trappen, maar weet je echt zeker dat alle voorwerpen die je in de loop der jaren hebt verzameld ook echt nuttig zijn? Probeer het volgende: open de ene kast na de andere, de ene lade na de andere, en doorzoek al je spullen en leg die waarvan je niet 100 procent zeker weet of ze nuttig zijn, weg. Wedden dat je nu een berg voorwerpen hebt die al dagen, weken, misschien maanden of zelfs jaren ongebruikt liggen?

Probeer nu die spullen weg te doen die niet onmisbaar zijn. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar we garanderen dat je je na afloop veel lichter zult voelen. En je huis zal je zeker dankbaar zijn!

4. Niet opruimen voor het weggaan of slapen

4. Niet opruimen voor het weggaan of slapen

Creativo

We hebben allemaal altijd haast, dat is waar. Maar het huis verlaten of gaan slapen met spullen her en der verspreid, de afwas in de spoelbak en het bed dat nog opgemaakt moet worden, helpt zeker niet om alles netjes te houden. Zowel voor de spullen als om je gedachten op een rijtje te krijgen. Dus probeer haast te vervangen door de gewoonte om 's avonds voor het slapen gaan 10-15 minuten de tijd te nemen om op te ruimen wat je overdag hebt verplaatst, vuile kleren te verzamelen, de afwas te doen, het afval weg te gooien. Maak de ontbijttafel en de kleren voor de volgende dag klaar. Je zult zien dat het veel gemakkelijker wordt om het huis netjes en schoon te houden.

5. Je schoenen binnen aanhouden

5. Je schoenen binnen aanhouden

Creativo

In Japan is het de gewoonte om bij binnenkomst de schoenen in de hal te laten staan, en misschien wist je dat al doordat je als kind de middaggen doorgebracht met het kijken naar Japanse tekenfilms. Het is bekend dat de Japanners altijd een stap vooruit zijn als het om organisatie gaat en ook deze keer hebben ze gelijk. Als je je schoenen binnen aanhoudt, blijven er sporen van aarde en afval achter op de vloer en worden ook de tapijten bevuild, met een beslist onaangenaam effect.

Advertisement

6. De was aan het wasrek vergeten

6. De was aan het wasrek vergeten

Creativo

Hetzelfde argument als voor de wasmachine geldt ook voor wasgoed dat al droog is. Je bent er misschien van overtuigd dat als de was schoon is het daar weken zonder problemen kan blijven hangen, maar ben je daar echt zo zeker van? Op de lange termijn kan kleding die aan het wasrek hangt stoffig worden of vol komen te zitten met haren van je huisdier. En is het echt zo handig om 's morgens kleren van het kledingrek te halen, of zou het tijd besparen om ze rechtstreeks uit de kast te halen? Om nog maar te zwijgen van de ergernis als het volle droogrek steeds in de weg zit. Berg alles op zodra het droog is: je voorkomt een slecht humeur en het huis is opgeruimder.

7. Onnodige voorwerpen mee naar huis nemen

7. Onnodige voorwerpen mee naar huis nemen

Creativo

De snelste manier om je huis op te ruimen is je te ontdoen van overbodige spullen. En daarvoor is het belangrijk dat je geen dingen mee naar huis neemt die je niet echt nodig hebt en die alleen maar meer rommel maken: nutteloze souvenirs, symbolische geschenken, folders, oude tijdschriften, kranten, bonnetjes. Evenzo is het belangrijk te voorkomen dat je dubbele voorwerpen bewaart: heb je net een nieuwe koekenpan gekocht om een oude, versleten pan te vervangen? Bewaar de vervangen koekenpan niet voor het geval dat: gooi hem weg zodra de nieuwe er is.

Advertisement

8. Vuile schoonmaakhulpmiddelen gebruiken

8. Vuile schoonmaakhulpmiddelen gebruiken

Creativo

Je maakt het huis misschien elke dag schoon, maar maak je de schoonmaakhulpmiddelen wel eens schoon? Reinheid is cruciaal voor de goede werking van deze hulpmiddelen: maak al de hulpmiddelen onmiddellijk schoon na gebruik en gooi het weg wanneer het versleten is door gebruik en vervang het. Dit geldt voor sponzen, borstels, bezems, dweilen, handdoeken en stofblikken. En let erop dat je voor elke ruimte in huis één hulpmiddel gebruikt: je voorkomt kruisbesmetting als je twee verschillende sponzen gebruikt voor de badkamer en de keuken.

9. De stofzuiger alleen op de vloer gebruiken

9. De stofzuiger alleen op de vloer gebruiken

Creativo

Stofzuigen is een zeer nuttig huishoudelijk apparaat en het gebruik ervan alleen op de vloer is beperkend: niets kan zo'n rommel veroorzaken als stof op meubels, banken, tapijten, planken, radiatoren, matrassen en moeilijk bereikbare hoekjes. Haal de stofzuigeraccessoires uit de kast en leer ze te gebruiken; de kamers zullen er meteen een stuk netter uitzien!

Advertisement

10. De koelkast niet schoonmaken

10. De koelkast niet schoonmaken

Creativo

Het risico van bederven van voedsel houdt niet op zodra het de koelkast bereikt: het kan besmet raken als het in contact komt met bedorven producten. Zorg ervoor dat je geen verlopen producten, geopende verpakkingen, overrijpe groenten en fruit of etensresten bewaart: ruim de koelkast regelmatig en vaak op en wijd je minstens eenmaal per maand aan een grondiger reiniging van het hele apparaat. De deur openen en de helderwitte wanden zien kan je stemming alleen maar verbeteren en je huis er beter doen uitzien.

Hoeveel van deze 10 gewoontes heb jij overgenomen, ook al is dat onbewust? Hoeveel ga je er meteen veranderen?

Advertisement