Kerstversiering: 10 inspiraties om mooie en duurzame versieringen te maken

door Natasja

17 November 2022

Kerstversiering: 10 inspiraties om mooie en duurzame versieringen te maken
Advertisement

Het leukste deel van het kerstfeest, voor wie ervan houdt, is zeker de versiering. Of het nu gaat om het huis, de tafel of een geschenk, je laten omhullen door de kerstsfeer is een van de meest gevolgde en gewaardeerde traditionele gebruiken. De laatste tijd is echter bij iedereen het bewustzijn van milieubescherming gegroeid, waardoor we ons anders gaan gedragen dan in het verleden.

In plaats van het consumentisme dat typisch is voor Kerstmis, is er nu aandacht voor recycling en hergebruik. Meer en meer mensen proberen waarde te geven aan dingen die met hun eigen handen zijn gemaakt, met natuurlijke producten en grondstoffen of gerecycleerde materialen en voorwerpen.

Daarom dachten we hieronder een reeks briljante ideeën te verzamelen om mooi, maar milieuvriendelijk en duurzaam het huis te versieren.

Advertisement

Boompjes van kurken zijn ongelooflijk mooi en origineel. Het is een idee dat op verschillende manieren kan worden gemaakt en zonder twijfel absoluut duurzaam is.

Advertisement

Voor de kerstboomversiering is het niet nodig altijd de klassieke dure en milieuonvriendelijke kerstballen te kopen. Met touw, karton en creativiteit kun je wonderen verrichten.

Kransen om aan de deur te hangen zijn een andere populaire kersttraditie. Ook hier kunnen touw, wat linten en natuurlijke elementen zoals dennenappels, noten en takjes prachtige bondgenoten zijn.

En wat zou Kerstmis zijn zonder lichtjes en kaarsen? Om wat meer sfeer te creëren zijn schilderachtige lantaarns van glazen potten ideaal.

De feestelijke tafeldecoratie is een ander element dat meestal niet mag ontbreken. Deze met hout, kaarsen en dennenappels is klassiek, elegant en eenvoudig te maken.

Advertisement

Een iets uitgebreider maar nog steeds duurzaam alternatief voor de met touw bedekte krans is er een van wol, voor wie graag met breinaalden breit. Het ziet er echt spectaculair uit.

En dan hebben we ook nog de geschenken. Probeer ze in te pakken met gerecycled papier, zoals tijdschriften en kranten, touw en natuurlijke elementen zoals bladeren en takjes. Ze zullen zeker een toegevoegde waarde hebben en degene die ze ontvangt zal zeer verrast zijn.

Advertisement

Als je geen fan bent van de traditionele kerstboom, kun je overwegen er een te maken met takken die aan de muur zijn bevestigd. Door de klassieke sparrenvorm te creëren en er alles aan op te hangen wat je maar wilt, krijg je een prachtig resultaat.

En wat dacht je van een fantastische op Kerstmis geïnspireerde dromenvanger? Dennenappels, takjes en dergelijke lijken gemaakt voor dit soort creaties.

Welke van deze ideeën wil je graag maken?

Advertisement