x
10 vindingrijke ideeën om spijkerkleding…
Baking soda: 10 manieren waarop je de eigenschappen ervan kunt gebruiken voor je huis Fantastische trucs om in gedachten te houden: ze zullen in het dagelijks leven van pas komen

10 vindingrijke ideeën om spijkerkleding creatief te recyclen

18 November 2022 • Door Natasja
385
Advertisement

Wie heeft er niet minstens één spijkerbroek in huis, of een ander kledingstuk gemaakt van een van de meest veelzijdige en tijdloze stoffen ooit? Het kunnen broeken in alle soorten en maten, overhemden, jassen, rokken, tuinbroeken enz. zijn. Ze passen bij vrijwel alle kleuren en stoffen, zodat ze het hele jaar door en bij zoveel verschillende gelegenheden kunnen worden gebruikt.

Daarom dragen we ze vaak ontelbare keren, totdat ze zo beschadigd raken dat ze niet meer zo gedragen kunnen worden. In dat geval moet je ze ofwel aanpassen om er andere kledingstukken van te maken, of je kunt nog een stap verder gaan en de stof recyclen om er vele andere voorwerpen van te maken, waaronder meubels en modeaccessoires!


Veelzijdige en dynamische onderborden die kunnen worden gebruikt voor elke gelegenheid met vrienden en familie als gasten.

Niet alleen rond: de meest traditionele placemats zijn de rechthoekige. En waarom maak je ze niet van wat ongebruikt  spijkerstof waar je niks meer mee doet? Je kunt ze dan naar eigen inzicht versieren, eventueel ook met contrasterende zomen en randen.

Advertisement

Pannenonderzetters: ze zijn perfect om restjes van andere knutselwerkjes te gebruiken, met naden. Rol ze bijvoorbeeld op tot een vrij grote schijf!

Zakken zijn echter ook perfect als pannenonderzetter, eventueel aan elkaar genaaid. Of ze kunnen alleen worden gebruikt om veel verschillende glazenonderzetters te maken!

Spijkerstofvierkanten, eventueel ook gecombineerd met vierkanten van andere stoffen: naai ze aan elkaar tot een werkelijk unieke lappendeken.

De technieken voor patchwork zijn verschillend, en wie al meer bedreven is kan zelfs gewatteerde, dubbelzijdige dekens maken.

Een ander idee voor zakken: bevestig ze allemaal op een stoffen paneel (eventueel ook een spijkerstofpaneel) en maak er een heel handig wandhouder van.

Jeanshorloge: eenvoudige en veelzijdige vormen, net als het kledingstuk waarvan het afkomstig is.

Ben je goed in naaiwerkjes? Dan weet je zeker hoe je spijkerstofresten kunt gebruiken om een handige tas te maken.

foto: ITALIAPOSTERLI/Etsy

Restjes die zijn overgebleven zijn ook ideaal voor creatieve projecten zoals letters en versieringen om op te hangen...

... Of misschien om unieke oorbellen te maken!

Heb jij wel eens oude spijkerkleding gerecycled op een dergelijke creatieve manier?

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt