Handdoeken in de badkamer: hoe vaak moeten ze worden gewassen?

door Natasja

15 November 2022

Handdoeken in de badkamer: hoe vaak moeten ze worden gewassen?
Advertisement

We gebruiken ze elke dag, om ons af te drogen wanneer we ons gezicht, ons haar en ons lichaam wassen, en dan hangen we ze meestal terug aan het haakje in de badkamer, tenzij ze vuil zijn geworden en het dus dringend nodig is om ze te wassen. We hebben het over handdoeken, van welke stof of materiaal ze ook gemaakt zijn. Ze zijn onmisbare accessoires in huis en voor de persoonlijke verzorging, maar misschien beseffen we niet dat ze zonder goed onderhoud de persoonlijke hygiëne in gevaar kunnen brengen.

Regelmatig wassen, maar ook op de juiste manier schoonmaken en op de meest geschikte plaatsen opbergen, zijn in feite allemaal voorzorgsmaatregelen die ervoor zorgen dat de handdoeken in optimale staat verkeren. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hoe vaak moeten ze worden gewassen?

Er zijn verschillende opvattingen, variërend van mensen die ze wekenlang in de badkamer houden tot mensen die ze na elk gebruik of iets meer vervangen. Het basisidee, in het eerste geval, is dat als je ze gebruikt om vocht weg te vegen op het nu schone lichaam, ze niet veel vuiler kunnen worden. Helaas is dit onjuist. Elke keer dat je de handdoek nat maakt met het water dat op de huid of het haar is achtergebleven, impregneert dat de vezels van de stof, waardoor op zich al het soort vocht ontstaat dat de proliferatie van bacteriën en zelfs schimmel in de hand werkt (vooral als de handdoek vervolgens wordt achtergelaten in vochtige hoeken die niet goed geventileerd of verlicht zijn). Maar in werkelijkheid laat je bij het wrijven of deppen van de handdoek ook dode huid, talg, haar, zweet, enz. achter tussen de vezels. Dit alles kan niet lang op handdoeken die in de badkamer of ergens anders in huis liggen, blijven.

De middenweg tussen de twee eerder genoemde uitersten zou dus zijn om de handdoeken die je voor het lichaam gebruikt om de drie of vier keer te wassen. Alleen als er iemand in huis is die momenteel ziek is, of bij het afdrogen na flink zweten, of als de handdoek na het eerste gebruik al zichtbaar vuil is, dan is het beter niet te wachten en meteen de wasmachine te starten.

De handdoeken die je voor je handen gebruikt, kunnen daarentegen beter om de dag worden gewassen.

De risico's: als je over je lichaam wrijft met een handdoek die inmiddels vol zit met vuil en onzichtbare bacteriën, loop je het risico dat je acne op je huid krijgt, en soms zelfs infecties.

Kortom, wanneer je je niet meer kunt herinneren wanneer je de handdoeken voor het laatst in de wasmachine hebt gedaan, of wanneer je merkt dat ze zelfs maar een lichte geur van vocht en schimmel verspreiden, is het tijd om ze in de trommel te laden en te wassen.

Doe dit altijd zonder te overdrijven met wasmiddelen en vooral wasverzachters, die zich dan tussen de vezels ophopen en de zaak verergeren; en wat betreft ze in de badkamer te bewaren, vermijd dan zo dicht mogelijk bij de douche of het bad (beter ook uit de buurt van het toilet), vooral als de badkamer klein is, zonder ramen of met zeer weinig licht en ventilatie. In die gevallen is het beter om alleen handdoeken voor de handen te bewaren, en lichaamshanddoeken in een andere ruimte te laten waar ze niet voortdurend vochtig worden.

Advertisement