Besparingsstrategieën: tips om minder geld uit te geven, van rekeningen tot boodschappen

door Natasja

15 November 2022

Besparingsstrategieën: tips om minder geld uit te geven, van rekeningen tot boodschappen
Advertisement

Geld besparen is steeds meer van essentieel belang. Je kunt het niet altijd perfect doen, maar het proberen levert zeker resultaten op. En veel hangt ook af van de keuzes die je maakt.

Maar al te vaak wordt gedacht dat kleine dagelijkse maatregelen niet veel veranderen aan het beheer van het gezinsbudget en huishoudbudget. Dat is helemaal niet het geval. Elk klein gebaar, als het om sparen gaat, kan iets veranderen, ten goede of ten kwade. En dit is vooral het geval als alle kleine gebaren bij elkaar optellen.

In dit verband hebben we een klein vademecum samengesteld van tips en trucs, ogenschijnlijk voor de hand liggend, maar zeer nuttig en effectief. Als je verder leest, zul je beter begrijpen waar we het over hebben.

Advertisement
Pixabay

Pixabay


De eerste bron van verbruik in huis, een van de middelen die we het meest gebruiken, is ongetwijfeld elektriciteit. Besparen door dagelijks een paar maatregelen te nemen zal zeker gunstig zijn. Er zijn niet veel dingen om op te letten, maar ze kunnen een verschil maken:

 • Kies energiebesparende lampen (ledlampen zijn het meest aanbevolen).
 • Doe het licht overdag zo weinig mogelijk aan, vooral tijdens de uren dat je optimaal van het zonlicht kunt profiteren.
 • Laat elektrische apparaten en opladers die je niet gebruikt niet met de stekker in het stopcontact zitten.
 • Bestudeer goed de tijdstippen waarop je geld bespaart en kies precies die voor wasmachines, drogers en vaatwassers.
 • Laat de televisie of andere apparaten niet op stand-by staan.

 

Advertisement
Piaxabay

Piaxabay

Gas is een andere zeer belangrijke hulpbron die we gebruiken en waar we duur voor betalen. Probeer op de kosten te besparen:

 • Let goed op de ketel of boiler, zorg ervoor dat hij altijd goed wordt onderhouden en dat hij goed kan functioneren, zodat onnodige verspilling wordt voorkomen. Als je niet over de juiste kennis beschikt om daarvoor te zorgen, kan een vertrouwde loodgieter je natuurlijk het juiste advies geven.
 • Let ook op warm water, vermijd te veel te gebruiken als dat niet nodig is.
 • Wat de verwarming betreft, probeer de radiatoren alleen tijdens de koudste uren aan te zetten. Door te proberen het huis te verwarmen met zonlicht als het direct is, bespaar je veel op gas. En in elk geval, wanneer je ze aanzet, moet je ervoor zorgen dat de kamers goed geïsoleerd zijn. Je kunt dit doen door balkon- en raamkozijnen en eventuele tussendeuren goed af te sluiten.
 • Wat betreft het gebruik van gas bij het koken en het verkiezen van elektrische waterkokers boven fornuizen voor het verwarmen van water, kun je de strategie van "passief koken" volgen. Dit betekent in feite dat het gas zo weinig mogelijk wordt gebruikt om te koken, waarbij de warmte wordt gebruikt die overblijft nadat het fornuis is uitgeschakeld. Om bijvoorbeeld pasta te koken, breng water aan de kook met gesloten deksel, gooi de pasta erin en kook deze een paar minuten op het fornuis zonder deksel. Zet daarna het vuur uit en kook de pasta verder in kokend water met gesloten deksel en wacht een paar minuten langer dan de normale kooktijd.

 

Pixabay

Pixabay

Om kosten te besparen op water, is het ook hier raadzaam de verspilling te beperken. Dus:

 • Neem liever een douche dan een bad en zet het water altijd uit tijdens het inzepen.
 • Draai de kraan dicht terwijl je de vaat inzeept. Het lijkt een klein gebaar, maar het is heel belangrijk.
 • Probeer overtollig water op te vangen om het niet te verspillen, bijvoorbeeld wanneer je het laat stromen terwijl je wacht tot het water warm wordt. Het opgevangen water kan onder meer worden gebruikt voor het schoonmaken of besproeien van planten.

 

Pixabay

Pixabay

En verder wat tips voor de boodschappen. Ook hier zullen enkele slimme trucjes de situatie van je financiën alleen maar verbeteren. Dus:

 • Ga niet naar de supermarkt zonder een duidelijk idee van wat je moet kopen en van het budget dat je te besteden hebt. Probeer altijd eerst een lijst te maken, waarbij je in detail rekening houdt met alles wat je tijdens de week nodig zult hebben. Je kunt jezelf ook helpen door een menu te maken, zodat de lijst makkelijker te maken wordt.
 • Geef voor persoonlijke en huishoudelijke hygiëne de voorkeur aan voordeelverpakkingen, navullingen, multifunctionele schoonmaakmiddelen en herbruikbare producten in plaats van wegwerpproducten.
 • Koop seizoensgroenten en -fruit. Het is beter voor je portemonnee, het milieu en je gezondheid.
 • Wees op je hoede voor de superreclame van, duurdere, bekende merken.

Welke van deze strategieën gebruik jij al?

Advertisement