SOS insecten: 7 veel voorkomende situaties waardoor ze in huis komen

door Natasja

03 December 2022

SOS insecten: 7 veel voorkomende situaties waardoor ze in huis komen
Advertisement

Insectenfobie is een vrij algemeen probleem. En zelfs als er geen echte fobie is, schijnen deze vervelende diertjes voor de meeste mensen behoorlijk onaangenaam te zijn. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze problemen kunnen veroorzaken voor het huis en in sommige gevallen zelfs voor de gezondheid.

Er zijn echter situaties, plaatsen en factoren die hen meer aantrekken dan andere en trucs om ze zoveel mogelijk weg te houden. Het klinkt absurd, maar zelfs de manier waarop een huis is geverfd kan meer of minder "aantrekkelijk" zijn voor insecten.

Lees verder om enkele dingen te ontdekken om te voorkomen dat deze hatelijke kleine vijanden je huis binnenkomen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het is algemeen bekend dat licht een predisponerende factor is voor de komst van insecten. Maar pas op, blauwe en witte lichten zijn aantrekkelijker. Gele en oranje zijn dat veel minder. Een goede keuze kunnen dan ledlampen zijn. De recentelijk geproduceerde exemplaren zijn niet wit, maar het resultaat van een mengeling van kleuren. Zo worden ze geen aantrekkingspunt voor insecten.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Iets dat zeer aantrekkelijk is voor insecten en waarvan niet iedereen zich bewust is, is oud papier. Daarom kunnen oude boeken, kranten, brieven en schriften een bron van aantrekking zijn voor kleine, ongewenste dieren. Zeker als ze in kartonnen dozen worden bewaard. Het is dus veel verstandiger om al deze spullen te bewaren in plastic dozen of ander materiaal dan karton, die altijd goed gesloten of hermetisch afgesloten zijn.

Pixabay

Pixabay

Bepaalde soorten insecten, zoals timmermansbijen, worden bijzonder aangetrokken door onbehandeld ruw hout. Ze slagen er zelfs in om er gaten in te maken waar ze hun eieren in leggen. Daardoor kunnen ze zich daar snel voortplanten. Daarom is het beter om geen brandhout in huis te hebben en ervoor te zorgen dat het hout van schuttingen, daken en eventuele vloeren altijd behandeld is met pesticiden en goed geverfd.

Pixabay

Pixabay

Veel mensen weten ook niet dat wit geverfde huizen veel meer insecten aantrekken. Wie een insectenfobie heeft of op plaatsen woont waar ze veel voorkomen, doet er beter aan zijn of haar huis niet wit of vergelijkbare lichte en felle kleuren te schilderen.

Puxabay

Puxabay

Een ander punt van aantrekkingskracht en bijgevolg aantrekkingspunt voor insecten zijn kamerplanten. Dit is vooral het geval wanneer er te weinig aandacht aan wordt besteed. Door ze te veel water te geven, stilstaand water in de schotel te laten staan of de ruimte waarin ze staan niet voldoende te ventileren, worden omstandigheden gecreëerd waarin insecten kunnen woekeren.

Advertisement
Whatevenismywall/Reddit

Whatevenismywall/Reddit

En één ding waar insecten van houden en waar ze zich ongestoord kunnen vermenigvuldigen is vochtigheid. In dit verband is het belangrijk ervoor te zorgen dat de natste delen van het huis, zoals de badkamer en de keuken, zoveel mogelijk worden gecontroleerd, gedroogd en gelucht. Het is ook van vitaal belang dat wordt voorkomen dat er vocht in de muren kruipt en, wanneer dit gebeurt, dat er schimmelwerende behandelingen worden uitgevoerd om de situatie in bedwang te houden.

Pixabay

Pixabay

Hoe zit het met zogenaamde voedselmotten? Het is een soort tamelijk vervelende motten die zich in de voorraadkasten voortplanten en vooral worden aangetrokken door meel, peulvruchten en granen. Je kunt ze het beste op afstand houden door voedsel hermetisch te bewaren, vaak te controleren en de voorraadkast regelmatig schoon te maken. Dit is de enige manier om onaangename plagen te voorkomen.

Kende je al enkele van deze oorzaken van insectenplagen?

Advertisement