Knoflook kweken in potten: hoe je het altijd bij de hand kunt hebben om smaak te geven aan gerechten

door Natasja

29 November 2022

Knoflook kweken in potten: hoe je het altijd bij de hand kunt hebben om smaak te geven aan gerechten
Advertisement

Knoflook is een ingrediënt dat heel vaak wordt gebruikt om smaak te geven aan gerechten en is daarom een must in een keuken. Als je geen genoegen wilt nemen met gevriesdroogde vlokken of knoflook in poedervorm, maar verse knoflook wilt om je gerechten op smaak te brengen, hoef je die niet per se regelmatig bij de plaatselijke winkelier te kopen. Heb je er ooit aan gedacht om het in een pot te kweken?

Knoflook kweken is heel eenvoudig en kan zonder een moestuin tot je beschikking te hebben, maar gewoon door een grote pot te gebruiken. Bovenal kun je de kweek beginnen met een eenvoudig teentje. Laten we samen uitzoeken hoe je altijd knoflookplantjes bij de hand kunt hebben.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Knoflook plant zich alleen voort via teentjes, dus je kunt de knoflookbollen die je thuis hebt, gebruiken om een nieuwe teelt te beginnen of knoflook uit zaad kopen. Als je keukenknoflook gebruikt, geef dan de voorkeur aan biologische knoflook om er zeker van te zijn dat deze niet is behandeld met een kiemremmend product, dat het succes van de teelt in gevaar kan brengen doordat de bollen geen nieuwe planten kunnen laten groeien.

In de moestuin kan het planten van bollen al in oktober of november gebeuren in streken met een zacht klimaat en in januari of februari in koudere streken, maar voor de teelt in potten op het balkon is het ideale moment in februari om de ontwikkeling van rot op de bol te voorkomen; het is het beste om te zaaien bij afnemende maan om de plant een betere wortelontwikkeling te geven.

De teentjes moeten met de punt naar boven worden geplant: van daaruit zal de ontkieming van de plant beginnen, terwijl de basis wortels zal ontwikkelen. De planthoogte is die van het teentje zelf, waarvan de top op grondniveau moet liggen.

Advertisement
Fastily/Wikimedia Commons

Fastily/Wikimedia Commons

De grootte van de pot varieert afhankelijk van het aantal te kweken planten; belangrijk is dat de hoogte meer dan 25 cm is voor een optimale ontwikkeling van planten en wortels en dat er gezaaid wordt met 15 cm tussen de planten.

Knoflook is een plant die niet van stagnatie houdt, dus is het een goed idee om een isolerende laag van grind en geëxpandeerde klei aan de basis van de pot te leggen, terwijl de grond drainerend moet zijn, universele potgrond is prima. De plant is zeer gemakkelijk te kweken, heeft niet veel bemesting nodig en moet tot de zomer elke dag een beetje water krijgen, in de vroege uren van de dag of 's avonds, eventueel zonder de bladeren nat te maken.

De knoflook zal klaar zijn voor de oogst in 4-6 maanden, wanneer de plant volledig vergeeld is. Op dat moment kun je het eruit trekken en de bollen een paar dagen in de zon laten drogen. Je kunt de gedroogde bollen op een donkere en koele plaats bewaren, ook gevlochten zoals traditioneel werd gedaan.

Door knoflook in potten te kweken, hoef je het niet meer te kopen en heb je het altijd bij de hand!

Advertisement