Kweek een walnotenboom in de koelkast uit zaad: deze handleiding laat het je stap voor stap zien

door Natasja

10 Oktober 2022

Kweek een walnotenboom in de koelkast uit zaad: deze handleiding laat het je stap voor stap zien
Advertisement

Weet je nog dat je als kind thuiskwam van school met een plantje van peulvruchten die je in een watje had laten groeien? De opwinding om die kleine zaadjes langzaam te zien uitgroeien tot een grotere en sterkere scheut is iets unieks dat je gezelschap houdt tot in de volwassenheid. We staan er nooit bij stil als we ze eten, maar net als bij peulvruchten zijn er veel vruchten waarvan je nieuwe planten kunt maken, hoewel het gemiddeld 7 tot 10 jaar duurt voordat ze vrucht dragen. Als je haast hebt om de vruchten van je gewassen te eten, is het advies om je keuze te richten op planten die al aan het uitlopen zijn. Als je daarentegen, misschien met de hulp van de kinderen, nieuw leven wilt kweken uit zaden, vergeet dan niet dat gedroogd fruit ook een goede keuze kan zijn.

Wist je dat je een walnotenplant kunt krijgen van het zaad dat je in de koelkast bewaart? Ja, je hebt gelijk, in de koelkast! Laten we uitzoeken hoe we dat samen kunnen doen.

Advertisement
@brad/TikTok

@brad/TikTok

Het kweken van een nieuwe plant uit walnoten is een zeer eenvoudige procedure in slechts enkele stappen, zij het tamelijk tijdrovend. Schaf eerst hele, onbehandelde, ongebrande en onverhitte walnoten aan. Het is belangrijk dat de zaden natuurlijk zijn, anders loop je het risico dat er geen scheuten kunnen groeien. Selecteer er 10-15; slechts 50 procent zal erin slagen te ontkiemen en daarvan zal slechts een klein deel een plant worden.

Bereid de noten voor door ze alleen aan de bovenkant te openen; je kunt een tang gebruiken.

Advertisement
@brad/TikTok

@brad/TikTok

Als je alle noten hebt geopend, week je ze ongeveer 48-72 uur in water om ze te rehydrateren. Na deze tijd kun je ze laten uitlekken en doorgaan met de volgende stap. Je kunt op twee manieren te werk gaan: de eerste is om de noten in een plastic zak met nat zand te doen.

@brad/TikTok

@brad/TikTok

De tweede methode, uitgelegd door @brian in zijn videotutorial https://www.tiktok.com/@brad/video/7043279662360857857?is_from_webapp=v1&item_id=7043279662360857857 op TikTok, bestaat erin de noten in absorberend papier te wikkelen en ze na bevochtiging in een luchtdicht plastic bakje te doen. In beide gevallen moeten de bakjes ongeveer 12-15 weken in de koelkast blijven staan, waarna de noten zijn gekiemd.

Je kunt dit in de herfst in de volle grond doen en wachten tot het ontkiemen aan het eind van de winter, maar daarbij moet je oppassen voor eekhoorns en andere kleine dieren die ze zouden kunnen opgraven als voedsel.

@brian/TikTok

@brian/TikTok

Haal het bakje uit de koelkast en zet hem in vol licht. In het voorjaar, wanneer de zaailingen 15 cm hebben bereikt, kunje ze overplanten in een grotere pot of in de volle grond. Je moet nu ongeveer 7 jaar wachten op je eerste oogst!

Heb jij wel eens planten gekweekt uit zaden? Welke?

Advertisement