Kakebo: een ingenieuze geldbesparende techniek uit Japan

door Natasja

31 Oktober 2022

Kakebo: een ingenieuze geldbesparende techniek uit Japan
Advertisement

Het is heel gebruikelijk dat mensen proberen geld te besparen zonder daarin te slagen, of althans zonder er altijd in te slagen. Ze gaan zo ver dat ze van alles verzinnen en zich beroepen op welk hulpmiddel dan ook om wat geld opzij te zetten, zodat ze met een gerust hart aan de toekomst kunnen denken of zichzelf kunnen trakteren op wat extra's. Vroeger hield men alles bij, elke in- en uitgang.

Het is precies in deze richting dat de Japanse methode van Kakebo gaat, een techniek om geld te besparen die, indien consequent gevolgd, werkelijk geweldige resultaten belooft. Lees verder en wij laten je zien hoe het werkt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Als deze methode goed wordt gevolgd en beoefend, zou je tot 35% besparen en verdienen. Kakebo betekent "huishoudboekje". Het is een techniek die begin 20e eeuw door een Japanse journalist werd uitgevonden en bestaat uit het bijhouden van een kasboekje (of dagboek), waarin inkomsten en uitgaven worden genoteerd, om verspilling te voorkomen en te besparen. Het kan worden verfijnd via de stappen die we hieronder schetsen:

  • Neem een schrift, notitieboekje of agenda, bij voorkeur een grote, en begin met het opschrijven van al je inkomsten voor de maand. Je kunt dit gemakkelijk doen door vier kolommen te maken, één voor elke week, waarin je het maandsalaris vermeldt waarvan je zeker bent, geschreven in één kleur, en eventuele extra inkomsten geschreven in een andere kleur.
  • Maak nog een grafiek of tabel met vier kolommen waarin je invoert hoeveel je denkt te sparen voor elke week van de maand.
  • Vul vervolgens een ander schema in, weer met één kolom per week, waarin je alle vaste uitgaven opschrijft die je in die maand hebt, zoals huur, rekeningen en dergelijke.

 

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Als je van het bedrag dat je in een maand verdient al je vaste lasten aftrekt plus wat je wilt sparen, heb je het bedrag dat je in die maand kunt uitgeven.
  • Dit bedrag moet op zijn beurt worden onderverdeeld in vier categorieën, namelijk: wat je uitgeeft aan voedsel, medicijnen en kleding, wat je uitgeeft aan cultuur en onderwijs, wat je uitgeeft aan ontspanning, en de rest die betrekking heeft op alle uitgaven die niet tot de vorige categorieën behoren.

Op die manier kun je elk ding dat van en naar je rekening gaat bijhouden en zul je snel merken hoeveel gemakkelijker het wordt om op die manier geld opzij te zetten. Naarmate je verder gaat, word je je meer bewust van je gewoonten en wordt sparen steeds gemakkelijker. Uiteraard kun je volgens deze logica de schema's naar eigen inzicht aanpassen, volgens je organisatiemethode. Het belangrijkste is dat het die dingen zijn waar je op let.

Waar wacht je nog op? Probeer het eens, het kan het keerpunt in je leven zijn!

 

 

Advertisement