De mokkapot goed verzorgen voor kwaliteitskoffie: moet hij worden gewassen of niet?

door Natasja

20 Oktober 2022

De mokkapot goed verzorgen voor kwaliteitskoffie: moet hij worden gewassen of niet?
Advertisement

Er zijn veel en verschillende geheimen voor een goede kop koffie. Niet iedereen vindt koffie op dezelfde manier lekker en niet iedereen neemt bijgevolg dezelfde voorzorgsmaatregelen. Zeker is dat kwaliteitskoffie een kwaliteitsmokkapot vereist en dat deze op een bepaalde manier moet worden onderhouden. In dit verband is het een algemene en wijdverbreide opvatting dat de mokkapot niet moet worden gewassen, zodat de koffie al zijn aroma en smaak behoudt.

Er zijn veel mensen die ervan overtuigd zijn dat ze uitstekende koffie zetten omdat ze de mokkapot op het fornuis laten staan zonder hem af te wassen, maar hem 'vuil' hergebruiken. Maar is dit waar? Lees hieronder verder om dit te ontdekken.

Advertisement
Reddit

Reddit

De meest redelijke verklaring voor het beweren dat mokkapotten niet mogen worden gewassen, ligt in het feit dat, volgens sommigen, de laag koffie die zich aan de binnenkant vormt, zou helpen om de smaak- en geurkwaliteiten te behouden. Als je dat verwijdert, krijgt de koffie de klassieke metaalsmaak waar niemand van houdt. Laten we deze mythe ontkrachten en meteen zeggen dat het niet zo is. Wat die naar verbrand neigende metaalgeur geeft, is blijkbaar juist de aanslag van verbrande koffieoliën en kalk op de binnenwand van de mokkapot. Wat dan te doen?

Het zou juist en noodzakelijk zijn om twee soorten schoonmaakroutines uit te voeren voor de mokkapot, een dagelijkse en een periodieke:

  • De dagelijkse reiniging houdt in dat de mokkapot bij elk gebruik wordt gewassen. Dit kan worden gedaan met gewoon warm water en met een niet-schurende spons om verbrande koffieresten te verwijderen, zonder producten te gebruiken die agressief kunnen zijn en de binnenwand kunnen beschadigen. Na het wassen leg .de delen van de mokkapot te drogen zonder hem te sluiten of, als je hem gesloten wilt houden, droog elk deel eerst zorgvuldig.
  • De periodieke routine vereist een grondigere reinigingsbeurt met baking soda of citroenzuur, minstens om de twee weken. Vul daartoe het apparaat met water en voeg twee theelepels baking soda of citroenzuur toe, zonder koffie toe te voegen. Laat de oplossing rijzen zoals je met koffie zou doen. De baking soda of citroenzuur werkt ontvettend, ontsmettend en antibacterieel. Als je klaar bent, spoel de mokkapot af en droog dan goed.

Probeer deze eenvoudige trucs consequent toe te passen en geniet zorgeloos van een lekkere kop koffie! 

Advertisement