Zachte was zonder wasverzachter? Ontdek hoe

door Natasja

09 Oktober 2022

Zachte was zonder wasverzachter? Ontdek hoe
Advertisement

Het gieten van wasverzachter in het speciale vakje van de wasmachine is een automatische handeling bij het inladen van het apparaat om een wascyclus te starten. We denken er niet over na, we pakken de fles van ons favoriete product, misschien zelfs verschillend afhankelijk van het soort wasgoed dat moet worden gewassen, en gieten de benodigde hoeveelheid in het bakje. De was komt er over het algemeen altijd heerlijk geurend uit, hoewel niet altijd zo zacht als we zouden willen.

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan dit niet geheel bevredigende resultaat, en een daarvan is juist een teveel aan wasverzachter (vooral als we ook nog eens royaal zijn met het wasmiddel). Zo zijn verschillende alternatieven om de was te doen zonder wasverzachter populair geworden (of weer in de belangstelling gekomen), maar met andere middelen die de stoffen toch zacht kunnen maken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Dit zijn namelijk middelen die de zeepresten die bij vorige wasbeurten in de stofvezels zijn achtergebleven, oplossen en ook het opnieuw verschijnen van dat verschijnsel tegengaan. Het gaat met name om middelen die gekenmerkt worden door een zekere zuurgraad, zoals azijn (witte, alcohol-, appel-, rijstazijn en dergelijke) of citroenzuur.

  • Citroenzuur: dit kan gemengd worden met gewoon water of beter nog gedistilleerd water, om een andere factor die kleding hard maakt, namelijk de kalk in het water, tegen te gaan. Je kunt 150 gram citroenzuur oplossen in een halve liter goed warm gedestilleerd water. Wanneer het is afgekoeld, giet het in een fles en houd het klaar om te gebruiken als een normaal wasmiddel bij het wassen. Citroenzuur heeft een citrusgeur, maar je kunt het ook toepassen met een paar druppels van een essentiële olie van citroen, of het combineren met een beetje essentiële olie van munt of lavendel.
  • Witte azijn: gebruik het alleen, of ook samen met baking soda. In het eerste geval giet een glas azijn rechtstreeks in de trommel of ook alleen in het wasmiddelbakje. In het tweede geval giet een half glas baking soda in de trommel, en azijn in plaats daarvan in het bakje.
  • Delicaat bleekmiddel, d.w.z. zuurstofbleekmiddel zonder chloor: dit kan alleen worden gebruikt, in de voorwasfase, door de kleding een uur in heet water en bleekmiddel te laten weken; of in de wasmachine. In het laatste geval zijn er mensen die het toevoegen aan wasmiddel en wasverzachter, en mensen die het vervangen door wasverzachter - en misschien vermijdt dit tweede gebruik beter het risico van zeepophoping tussen de vezels van de kleding.

Heb jij een favoriete methode als alternatief voor wasverzachter?

Advertisement