Potgrond over in de potten? Je kunt het opnieuw gebruiken zodat je geen nieuwe hoeft te kopen

door Natasja

03 Oktober 2022

Potgrond over in de potten? Je kunt het opnieuw gebruiken zodat je geen nieuwe hoeft te kopen
Advertisement

Als je van tuinieren houdt, is er vast wel een hoekje in huis of op het balkon waar je ongebruikte potten, zakken potgrond en al het andere dat misschien nodig is maar niet uitgestald mag blijven staan, opzij zet. In die delen van het huis of tuin die alleen wij kennen en bewonen, staan vaak ook potten met planten die het niet gered hebben, zaaibedden die door vogels en knaagdieren zijn bereikt voordat de zaailingen erin goed groeien, maar ook de potten van al die seizoensgebonden, decoratieve of moestuinvariëteiten die het einde van hun levenscyclus hebben bereikt.

Waardoor je dus met veel min of meer grote houders vol potgrond blijft zitten. Wat kan je ermee doen? In veel gevallen kun je het hergebruiken, zodat je het de volgende keer dat je het nodig hebt niet meer hoeft te kopen!

via gardeningknowhow

Advertisement
Creativo

Creativo

Als de potgrond al lange tijd in die pot zit, is het een goed idee om die te steriliseren om te voorkomen dat eventuele schimmels of ziekten zich op de nieuwe planten verspreiden. Als je echter zeker weet dat daar een plant stond die juist door een bepaalde ziekte is doodgegaan, kun je beter voorzichtig zijn en ook de grond weggooien.

Om de grond te steriliseren kun je het volgende doen:

  • stoom gebruiken: sommige mensen maken gebruik van een drukstoomapparaat, waarbij ze minstens een paar liter water ingieten en vervolgens een bak met de potgrond (maximaal 10 cm dik) erop plaatsen, waar deze door de stoom wordt bereikt. Het proces duurt 15-30 minuten vanaf het moment dat het apparaat onder druk staat. Gebruik anders een gewone pan, doe er drie of vier vingers water in, dan een stoomrek waarop je de bak met de aarde plaatst, afgedekt met folie, en kook gedurende 30 minuten. Laat het in ieder geval volledig afkoelen voordat je de grond aanraakt.
  • de oven gebruiken: wees voorzichtig, hoge temperaturen kunnen de grond verbranden. Nogmaals, niet meer dan 10 cm dikte van de bodem in de bak, bedek met folie, plaats een voedselthermometer in het midden en bak op 89-90° maximum gedurende 30 minuten of zo. Overschrijd deze temperaturen nooit, anders zou je schadelijke gifstoffen kunnen produceren. Laat afkoelen voordat je het gebruikt.
  • magnetron gebruiken: in dit geval moet je houders gebruiken met (geperforeerde) deksels die geschikt zijn voor de magnetron. Reken 90 seconden kooktijd per kg grond. Laat afkoelen voor gebruik.
  • gebruik van de zon maken: dit is het makkelijkst. Doe het in sterke, dikke vuilniszakken en laat ze weken of zelfs maanden op het zonnigste plekje in de tuin of op het balkon liggen. Het belangrijkste is dat het niet nat wordt.

Zodra alle ziekteverwekkers zijn verwijderd, is de bodem veilig, maar ook arm: die processen ontnemen ook voedingsstoffen. Meng het dus voor gebruik altijd met verrijkende stoffen, zoals compost, regenwormhumus, enz.

Met een beetje zorg heb je een hernieuwbare bron die je bespaart op het kopen van nieuwe zakken potgrond!

Advertisement